blog

Europese Raad keurt regelgeving cryptocurrency MiCA goed

By 5 oktober 2022No Comments

De Europese Raad heeft vandaag gestemd vóór de nieuwe Europese regelgeving over cryptocurrency. Deze wordt Markets in Crypto-Assets (MiCA) genoemd.

Dit betekent niet dat MiCA al 100% is goedgekeurd, hoewel de volgende stap meer op een formaliteit lijkt. Op maandag 10 oktober zal de commissie Economische Zaken van het Europese Parlement ook een stem mogen uitbrengen.

Wat is MiCA?

MiCA is een set regels en aanbevelingen voor alle lidstaten hoe om te gaan met cryptocurrency. Hiermee wil de EU meer uniformiteit bereiken. De gedachte is om gezamenlijk op te treden om consumenten te beschermen, en het witwassen via crypto tegen te gaan.

Zo’n pak regels kan overkomen als de volgende poging van de EU om de regie van lidstaten over te nemen, maar dat is een wel heel negatieve benadering. Lidstaten hebben enige vrijheid over hoe deze regels te implementeren. Voor inwoners van landen waar nu nog geen regels gelden wordt het een stuk strenger, maar voor ons in Nederland voorlopig niet.

Europese voordelen

Een voordeel is dat het voor Europese cryptobedrijven simpeler wordt om buiten de eigen landsgrenzen zaken te doen. Op dit moment moet een broker of exchange in elk Europese lidstaat een vergunning/goedkeuring krijgen van de landelijke Centrale Bank. Deze goedkeuringen gaan gepaard met eigen formulieren, regels en vereisten. Door MiCA wordt dit centraal geregeld.

Beschermen tegen stablecoins

Na het debacle rondom de stablecoin van Terra is het logisch dat er vanuit regelgevende hoek gereageerd zou worden. MiCA stelt ook dat stablecoin-projecten verplicht zijn om reserves aan te houden. Dat is het stukje consumentenbescherming waar we het eerder over hadden.

Verzender en ontvanger crypto bekend

Daarnaast schreven we ook dat MiCA het witwassen via crypto moet tegengaan. Hiervoor is een wet geïntroduceerd waardoor wallets en exchanges hun KYC op orde moeten hebben.

Cryptobedrijven moeten weten wie hun klanten zijn en waar ze hun coins naar toe sturen. Stel dat je op een beurs crypto koopt en deze naar een wallet verzendt, dan moet de beurs weten dat het wallet-adres ook daadwerkelijk van jou is.

Klinkt dit je bekend in de oren? Onze voormalig minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft dit tijdens zijn ambtsperiode al ingevoerd. Cryptobedrijven die in Nederland zaken willen doen zijn sinds 2020 verplicht om de wallet-adressen van gebruikers te controleren. Gebruikers worden gevraagd om een screenshot van hun ontvangstadres te delen.

Crypto harder aanpakken dan banken

Zowel de ontvanger als de verzender van de crypto moet geïdentificeerd kunnen worden. Bij euro-betalingen hoeft dit pas bij een bedrag van 1.000 euro, bij crypto geldt dit voor elke transactie.

Het Europese Parlement heeft er dus voor gekozen om de cryptosector harder aan te pakken dan de bankensector. Dit heeft er mee te maken dat het bij crypto nou eenmaal makkelijker is om heel veel kleinere transacties uit te voeren en naar één adres te verzenden, om zo onder een minimumbedrag te blijven.

Lidstaten hebben 12 tot 18 maanden de tijd om zich voor te bereiden op nieuwe wetten die voortvloeien uit MiCA. MiCA zal dus op zijn vroegst begin 2024 van kracht zijn in heel Europa.

In een eerdere versie stond dat cryptocurrency’s die gebruik maken van proof of work verboden zouden worden (lees: verbod op bitcoin). Maar gelukkig is dat in maart van dit jaar geschrapt.

Leave a Reply