Tijdens een ontmoeting met economen en bedrijfsleiders zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat er een wetsvoorstel klaar ligt om cryptocurrency’s beter te reguleren.
Klaar voor Parlement
ABC Gazetesi schrijft dat de cryptowet volgens Erdogan ongewijzigd naar het Turkse parlement worden gestuurd.
In juli vertelde voormalig onderminister van Financiën Sakir Ercan Gul, die eerder deze maand door de president werd ontslagen, tegen lokale media dat Turkse regelgeving zou lijken op de kaders die in de VS en West-Europese landen worden geïmplementeerd.
De cryptocurrency-wet zal verschillende soorten digitale activa definiëren en maatregelen introduceren om beleggers beter te beschermen.
Niet dol op crypto
Turkije heeft een roerig jaar achter de rug, en dan hebben we het alleen nog maar over cryptocurrency en niet eens over de volatiele lira. De centrale bank van Turkije heeft in april een decreet gedeeld dat het gebruik van cryptocurrency’s als betaalmiddel verbiedt.
In september zei Erdogan dat Turkije in oorlog was met crypto. Even leek het of de bitcoin koers door deze woorden daalde, maar bleek niets meer dan een storm in een glas water. Deze woorden werden vervolgens spottend gebruikt door de crypto-gemeenschap, omdat de Turkse lira als een pudding in elkaar zakte.
Turkse Lira volatieler dan crypto
De geplaagde, Turkse fiat-valuta stortte op 20 december in tot een recordlaagte ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro en verloor sinds het begin van die dag meer dan 60% van zijn waarde.
Erdogan gelooft er sterk in dat inflatie niet bevochten moet worden met hogere rentes. In diezelfde week deelde de president een regeling waarin de Schatkist en de centrale bank verliezen op omgezette lira-deposito’s tegen vreemde valuta zouden vergoeden, wat de grootste intraday-rally ooit zou veroorzaken.
Af van de dollar
De Turkse munt steeg die dag met meer dan 20%. Ongehoord (behalve in crypto natuurlijk). Het plan was om minder afhankelijk te zijn van de dollar, en de Turken brachten de daad bij het woord door voor 900 miljoen dollar aan USD om te zetten in lira, aldus minister van Financiën Nureddin Nebati.
De lira kreeg een flinke boost van wat handelaren en economen achterdeur-dollarverkopen door staatsbanken noemden, ondersteund door de centrale bank.
De immense volatiliteit waar de lira mee te maken heeft, zorgt ervoor dat steeds meer Turken cryptocurrency ontdekken.