Op 27 juli vertelde Mostafa Rajabi Mashhadi, een hoge pief van een Iraanse energiemaatschappij, dat grote energiecentrales gebruikt mogen worden om bitcoins te minen. De voorwaarde is dat ze geen gesubsidieerde brandstof gebruiken.
Tarieven en vergunningen
Mashhadi is een adjunct directeur bij Tavanir, een Iraanse netbeheerder en energiemaatschappij in één. Hij verklaarde tegen het Islamitische Republiek Nieuwsagentschap (IRNA) dat elektriciteitscentrales zouden kunnen werken om bitcoins te minen. Hiervoor moeten wel de tarieven worden goedgekeurd en de nodige vergunningen voor worden uitgegeven.
Eigenlijk geeft hij dus een vrijbrief aan energiecentrales om hun overtollige energie te gebruiken om bitcoins te minen en geld te verdienen. Wat dat betreft is het wel eerlijk dat deze centrales geen gesubsidieerde brandstof mogen gebruiken voor deze extra inkomstenbron.
Geen misbruik van tarieven
‘Nu bevinden we ons in een situatie waarin de levering van elektriciteit van groot belang is voor het publiek,’ aldus Mashhadi. ‘We zullen niet toestaan dat iemand misbruik maakt van de tarieven voor de landbouw- en industriële sectoren om bitcoin te produceren, terwijl het meer waard is dan 9000 dollar.’
Begin dit jaar kwamen er ook al positieve geluiden uit Iran, althans wat betreft bitcoin (het begin van het jaar kenmerkte zich door spanningen tussen de VS en Iran). Het Iraanse Ministerie van Industrie, Mijnbouw en Handel gaf zijn duizendste licentie aan bedrijven om crypto te mogen minen. Sinds juli 2019 worden miningactiviteiten beschouwd als een goedgekeurde industriële activiteit.
Gunstige energieprijs
Iran heeft een van de laagste energieprijzen ter wereld, een kilowattuur kost 0,006 euro. Door de recente energietekorten en stroomuitval hebben regelgevers een actievere rol moeten spelen bij het beheer van de stroomvoorzieningen van het land. Daarom mag ook niet iedereen zomaar minen. Veertien Iraanse cryptominers vroegen om meer dan 300 megawatt (MW) stroom, dit is evenveel als drie provincies in het land. Daarom dat cryptominers een hoger tarief hebben, ze betalen namelijk 0,06 euro per kilowattuur. Dat is tien keer meer dan de gebruikelijke prijs maar gelijk aan de exportprijs.
De tariefregeling voor cryptomijnwerkers in Iran is afhankelijk van marktfactoren zoals brandstofprijzen in het Midden-Oosten. Mashhadi schatte dat de kostprijs van één bitcoin vorig jaar 1.190 euro was. Je kunt dus wel stellen dat het dus heel lucratief is om in Iran bitcoins te minen.