Vorige week publiceerde de Europese Centrale Bank een nieuw rapport over de financiële stabiliteit van de Europese Unie. Het rapport, getiteld de Financial Stability Review, beschrijft de mogelijke risico’s van bitcoin en andere cryptocurrency’s. Tipje van de sluier: het rapport staat bol van cliché’s.
How has financial stability fared during Europe’s third coronavirus wave? What has been the impact on banks, firms and people, and which challenges are shaping the road to recovery?
Find out in our May 2021 Financial Stability Review https://t.co/59BJ3Fc7jV pic.twitter.com/FcPeexIgke— European Central Bank (@ecb) May 19, 2021
Tekenen van uitbundigheid
De ECB zegt dat cryptocurrency in potentie zorgwekkend is door ‘tekenen van uitbundigheid,’ maar dat de risico’s voor de financiële stabiliteit beperkt waren.
Er zijn ook tekenen van uitbundigheid waargenomen in de hernieuwde belangstelling voor crypto-activa, hoewel de financiële stabiliteit beperkt lijkt.
De Europese Centrale Bank zegt dus dat crypto’s weinig tot geen risico vormen, maar andere regeringen zien het toenemende gebruik en de transactiewaarde als een bedreiging voor hun soevereiniteit.
Toen de bitcoin koers en die van andere crypto’s eerder dit jaar naar recordhoogtes stegen, dreigde de Indiase regering met een algeheel verbod. Toen de lira crashte en het Turkse volk massaal bitcoin kocht om waarde veilig te stellen, ondernam Turkije stappen om het gebruik ervan te verbieden. Zuid-Korea legde zulke strenge regels op dat Okex en Binance hun activiteiten in het land stopzetten.
ECB: Corruptie en milieurisico’s door bitcoin
De centrale bank merkte op dat een van de belangrijkste problemen van bitcoin en cryptocurrency’s hun vluchtige, speculatieve aard was. En daar is die dan, de altijd maar terugkerende vergelijking met de tulpenmanie:
De stijging van de bitcoin koers heeft eerdere financiële bubbels, zoals de tulpenmanie en de South Sea Bubble in de 17e eeuw, overschaduwd.
Bitcoin is moeder der bubbels
Ook al is bitcoin volgens de ECB de moeder der bubbels, het zou geen effect hebben op de financiële stabiliteit van Europa. Daarnaast wordt het argument van illegale doeleinden weer van stal gehaald, dit is een stok die altijd gebruikt kan worden om te slaan met nieuwe wetten en regelgeving.
Bitcoin’s exorbitante koolstofvoetafdruk en mogelijk gebruik voor illegale doeleinden zijn reden tot bezorgdheid. Crypto-activa worden nog steeds niet op grote schaal gebruikt voor betalingen, en instellingen van het eurogebied hebben weinig blootstelling aan crypto-gekoppelde financiële instrumenten, dus de risico’s voor de financiële stabiliteit lijken momenteel beperkt.
Sinds vorig jaar mei is er een nieuw Europees kader voor regelgeving voor de crypto-industrie in werking getreden. Landen kunnen dit omzetten in wetgeving. Nederland, Wobke Hoekstra en de Nederlandsche Bank sloegen hier in door en zijn door de rechter op de vingers getikt.