blog

Drie Ethereum ETF’s gelanceerd op Toronto Stock Exchange

By 28 april 2021No Comments

Sinds afgelopen week worden er drie exchange-traded funds (ETF’s) op basis van Ethereum geboden voor handel op de Toronto Stock Exchange.

Drie Canadese aanbieders

De ETF’s zijn net als de beurs waar ze op verhandeld worden, Canadees. Drie Canadese vermogensbeheerders bieden de financiële producten aan: Purpose Investments, CI Global Asset Management en Evolve Funds Group en alle drie kregen ze vorige week het groene licht van de Ontario Securities Commission.

Investeerders die willen profiteren van de prijsstijging of -daling, van Ethereum, hoeven zelf geen ether te bezitten. Zij kunnen gewoon investeren in een van deze ETF’s.

Periodieke vergoeding ETF

Het verschil is wel dat je voor een ETF een vergoeding betaalt voor het beheer van de onderliggende assets.  CI en Evolve zien tot respectievelijk 15 juni en 31 mei af van beheervergoedingen. De eerste brengt 0,40% in rekening en de laatste brengt 0,75% van de intrinsieke waarde (net asset value) in rekening.

Purpose daarentegen rekent een beheervergoeding van 1% en heeft volgens de website 12 miljoen Canadese dollars (8 miljoen euro) uitgegeven om ethers van te kopen. Deze worden gebruikt als activa voor de ETF. Evolve heeft voor ongeveer 2 miljoen Canadese dollars aan beheerd vermogen verzameld voor zijn ETH ETF. Het is nog niet duidelijk hoeveel CI bij elkaar heeft gesprokkeld.

Deze drie bedrijven kregen eerder goedkeuring om bitcoin ETF’s te mogen lanceren. Hiermee haalden ze de krantenkoppen, dit waren ’s werelds allereerste bitcoin ETF’s.

Wall Street lijkt er klaar voor te zijn

De afgelopen jaren proberen bedrijven uit de Verenigde Staten in hun eigen land bitcoin ETF’s te lanceren, maar dat is om verschillende redenen nog niet gelukt. Zij moeten hun plannen indienen bij de financiële waakhond, de SEC. Laatstgenoemde heeft veel ETF-aanvragen afgewezen omdat de markt voor bitcoin nog niet groot genoeg was.

Het lijkt of de SEC is bijgedraaid nu de bitcoin koers ontzettend hard in waarde is gestegen. Ze hebben nog geen ETF goedgekeurd, maar er is hoop bij nieuwe aanvragers. Een aantal van deze inzendingen wordt momenteel actief bestudeerd door de SEC.

Leave a Reply