Jackson Palmer en Billy Markus stonden in 2013 samen aan de wieg van Dogecoin. Palmer liet deze week van zich horen en is niet te spreken over de huidige staat van cryptocurrency. Hij wil eigenlijk niet meer terugkeren in de crypto-wereld.
Palmer bleef lange tijd op de achtergrond
Markus is, in tegenstelling tot Palmer, de laatste tijd actief betrokken bij alles wat met cryptocurrency te maken heeft. Een van de dingen waar hij zich mee bezig houdt zijn NFT’s over Dogecoin en hier schrijft hij ook geregeld over. Maar Palmer hield zich op de achtergrond, zelfs toen Dogecoin op 8 mei zijn all time high van bijna 0,60 euro behaalde.
De impact van Dogecoin kan niet onderschat worden, veel jonge beleggers kwamen via Doge voor het eerst in aanraking met cryptocurrency. En wellicht zijn ze ook verpest door de hoge volatiliteit, en is elke andere investering nu ontzettend saai.
Cryptocurrency is corrupt en een sekte
Deze week vond Palmer het gepast om zijn mening over de industrie te delen in een reeks tweets. Daarin schetst hij een beeld van corruptie en sektes, waardoor hij de ruimte verlaat.
Palmer noemt cryptocurrency een ‘inherent rechtse, hyperkapitalistische technologie,’ wat impliceert dat het primaire doel is om de rijkdom van zijn voorstanders te vergroten door ‘belastingontwijking, verminderd regelgevend toezicht en kunstmatig afgedwongen schaarste.’
After years of studying it, I believe that cryptocurrency is an inherently right-wing, hyper-capitalistic technology built primarily to amplify the wealth of its proponents through a combination of tax avoidance, diminished regulatory oversight and artificially enforced scarcity.
— Jackson Palmer (@ummjackson) July 14, 2021
Ziel verkocht
Hoewel de belofte van decentralisatie een sterk verkoopargument is, vraagt hij zich af of decentralisatie bestaat. Hij verwijst hierbij naar ‘krachtige kartels’ die hun ziel hebben verkocht, Palmer zegt dat de crypto-industrie zijn eigen vijand is geworden:
‘Ondanks beweringen van decentralisatie, wordt de cryptocurrency-industrie gecontroleerd door een krachtig kartel van rijke figuren die met de tijd zijn geëvolueerd om veel van dezelfde instellingen op te nemen die verbonden zijn met het bestaande gecentraliseerde financiële systeem dat ze zogenaamd wilden vervangen.’
Palmer stapt uit cryptocurrency
Zonder ophouden, bespreekt Palmer vervolgens financiële uitbuiting, waarvan hij zegt dat deze wijdverbreid is in de industrie. Dit alles is gericht op het manipuleren van de wanhopige en naïeve mensen.
‘De cryptocurrency-industrie maakt gebruik van een netwerk van duistere zakelijke connecties, gekochte influencers en pay-for-play-mediakanalen om een cult-achtige ‘get rich quick’-trechter te hebben, ontworpen om nieuw geld te extraheren uit de financieel wanhopige en naïeve mensen.’
Palmer zei dat zelfs de geringste kritiek ernstige terugslag zou veroorzaken. Zo wordt elke “te goeder trouw” discussie over deze kwestie belemmerd. Om die reden geeft hij er de voorkeur aan helemaal uit de buurt te blijven van cryptocurrency.
Maak veld gelijk
Brian Armstrong, de directeur van Coinbase is het niet eens met de woorden van Palmer: “Crypto gaat de ongelijkheid in rijkdom niet oplossen, het probeert niet voor iedereen hetzelfde resultaat te creëren,’ schreef Armstrong. ‘Maar het creëert wel welvaartsmobiliteit en meer gelijkheid van kansen voor iedereen. Het egaliseert het speelveld, in ieder geval tot op zekere hoogte.’
1/ All depends on your perspective…if you believe the government should be the solution to people’s problems, then the fiat system with its “controls” has a lot to offer. https://t.co/JCwhQW9nLT
— Brian Armstrong (@brian_armstrong) July 15, 2021
Nic Carter, gerespecteerd om zijn werk over het energieverbruik van bitcoin, heeft er ook iets over te zeggen:
jackson palmer is the most cursed, faustian character in the entire industry and its not even close. no wonder he’s so upset all the time.
— nic (as a bitcoiner) (@nic__carter) July 15, 2021