blog

Dit is de waarde die wordt verhandeld in stablecoins

By 5 februari 2022No Comments

Coins die dezelfde waarde aanhangen als de dollar, euro, of andere fiat, worden steeds populairder. De totale verhandelde hoeveelheid in 2021 wordt door CoinMetrics geschat op meer dan 6 biljoen dollar (6.000 miljard). Hoeveel waarde zit in deze coins en wat zijn de bekendste?

USDT en USDC

De grootste stablecoin is nog altijd Tether (USDT). De stablecoin, geleid door een Nederlander, was goed voor bijna 3,7 biljoen dollar (3,28 biljoen euro) van de verhandelde stablecoins. Op een tweede plaats volgde de coin van Circle, de USDC, die bijna 1,4 biljoen dollar (1,24 biljoen euro) aan handelsvolume had in het afgelopen jaar. De ticker van de twee coins zegt het al: USDT en USDC zijn gekoppeld aan de dollar (USD).

Er zijn ook andere grote ‘dollar’-coins, maar op dit moment is er nog geen enkele die dicht in de buurt komen van deze twee grootheden. Dit kan je zien in bovenstaande grafiek, waar de zeven opvolgers samen zijn genomen in één indicator.

Het jaar 2022 wordt waarschijnlijk nog groter voor stablecoins, aangezien de hoeveelheid verhandeld in deze assets, nog nooit zo hoog was in het begin van februari. Na de eerste maand van februari is er al meer dan 500 miljard dollar (433 miljard euro) verhandeld met stablecoins.

Totale omvang stablecoins

In onderstaande chart zie je de totale hoeveelheid van de grootste stablecoins. Deze waarde heeft in 2021 de 140 miljard dollar (124 miljard euro) overschreden.

Verschillende Tethers

Er is daar te zien dat Tether is onderverdeeld in drie verschillende varianten. Dit komt doordat Tether op verschillende netwerken opereert; Omni (Bitcoin), ERC20 (Ethereum) en TRC20 (Tron). Die laatste is het grootste netwerk, gebouwd op Tron. ERC20 is op het Ethereum netwerk, deze wordt iets minder gebruikt, maar is iets veiliger dan het Tron netwerk. Als laatste is er Omni: het bitcoin netwerk. Deze transacties geven maximale veiligheid, maar de fee is het hoogte van alledrie.

Waarom staan er geen euro stablecoins tussen?

De cryptomarkt is wereldwijd en 24/7. De hele wereld kan de hele dag handelen tussen verschillende crypto’s, en wanneer zij hun fondsen veilig willen stellen tegen flinke prijsschommelingen, hebben ze de keuze om dit te verplaatsen naar een stablecoin.

Omdat de hele wereld hieraan meedoet, wordt er vaak gekeken naar de dollarprijs in plaats van de euro. Dit is simpelweg omdat het de meest populaire fiat valuta ter wereld is. Er zijn wel euro stablecoins, maar die zijn niet eens zo groot als de minst verhandelde USD-stablecoin die we in dit artikel hebben besproken.

Leave a Reply