blog

Dieptepunt aantal bitcoin transacties, wat betekent dit?

By 2 april 2020No Comments

Begin maart dook de bitcoinkoers naar beneden. Maar niet alleen de koers daalde, ook het aantal dagelijkse transacties ging flink onderuit. Op woensdag 25 maart waren er maar 250.000 transacties, het laagste niveau sinds december 2018.

Dat zie je terug op deze grafiek van Bitinfocharts:

Met een transactie wordt het versturen van bitcoin bedoeld. Elke keer wanneer je bitcoin verzendt wordt dit opgenomen in het openbare logboek, de blockchain.

HODL’en of juist een negatief signaal?

Maar wat zeggen deze cijfers eigenlijk? Volgens sommigen betekent dit dat investeerders kiezen om hun coins even vast te houden en kijken hoe de situatie afloopt. Of in crypo-taal: HODL’en.

Anderen zien de daling van het aantal transacties eerder als een negatief teken. Zij denken dat de koers op korte termijn verder kan dalen. De daling van het aantal transacties is volgens hen een achterlopende indicator op wat komen gaat.

Transacties en prijs weer wat hersteld

Sinds de bitcoinkoers het laagste punt van 2020 heeft bereikt, is ook het aantal transacties weer wat gestegen. Gisteren werden er ruim 270.000 transacties verzonden, al 8 procent meer dan op 25 maart. Het is te vroeg om er een uitspraak over te doen, maar de eerste tekenen van herstel zijn in ieder geval positief.

Daarnaast is het de koers voor het eerst sinds vorige week gelukt om boven 6.000 euro uit te komen. Dat zie je op de grafiek hieronder:

Altijd op de hoogte blijven van de bitcoinkoers? Op deze pagina volg je altijd en overal de real-time bitcoin prijs:

Volg de actuele koers van Bitcoin

Lightning Network niet meegenomen

In de grafiek zijn overigens alleen transacties op de bitcoin blockchain opgenomen. Het is ook mogelijk om bitcoin te verzenden via het Lightning Network. Dat is een soort tweede laag over de bitcoin blockchain, die het netwerk sneller en schaalbaarder maakt.

Transacties via het Lightning Network hoeven niet te worden opgenomen in de blockchain en verlopen daarmee stukken sneller dan een normale bitcoin transactie. Daar komt bij dat je minder transactiekosten betaalt. Dit maakt het netwerk handiger voor snelle dagelijkse transacties, zoals een kopje koffie kopen op het station. Oke, wanneer je weer mag reizen van de overheid dan.

Leave a Reply