Rostislav Solod, een lid van de gemeenteraad in de stad Kramatorsk, Oekraïne, zegt dat hij voor miljoenen dollars aan de op privacy gerichte cryptocurrency Monero (XMR) bezit.
185.000 monero
Dit staat in een verklaring van al het onroerend goed dat hij bezit. De verklaring is vrij toegankelijk, dankzij een anticorruptieprocedure voor alle overheidsfunctionarissen in Oekraïne. Hierin valt te lezen dat Solod, naast onroerend goed, auto’s en aandelen, 185.000 XMR heeft. Volgens gegevens van de Monero Koerspagina is dat op het moment van schrijven 24.375.600 dollar waard.
Hij was er vroeg bij
Belangrijk detail, Solod is nu 19 jaar oud. In 2015 kocht werd hij de eigenaar van al deze Monero, toen hij pas 14 jaar oud was.
Volgens het openbaar beschikbare document kocht hij de munten in december 2015, toen de prijs van de cryptocurrency schommelde tussen 0,30 en 0,50 dollar. Als je terugrekent, dan zou Solod op dat moment iets van 74.000 dollar hebben uitgegeven aan Monero. Ofwel, 0,40 dollar vermenigvuldigd met 185.000 XMR. Op dit moment is de koers van XMR ongeveer 132 dollar, mocht hij de munten verkopen dan zit de politicus op een winst van ongeveer 24,4 miljoen dollar. Niet slecht.
Politieke bloedlijn
Solod werd na een verkiezing dit najaar lid van het stadhuis. Zijn ouders, Yuri Solod en Natalia Korolevska, zijn lid van het nationale parlement van Oekraïne, de Verchovna Rada.
Oekraïne heeft begin december tijdens de eerste hoorzitting een eerste wetsvoorstel over digitale activa aangenomen. Zowel Yuri Solod als Natalia Korolevska waren afwezig bij de stemming.
Nieuwe richtlijnen worden niet nageleefd
In maart 2020 heeft het Oekraïense Nationale Agentschap voor Corruptiepreventie een reeks richtlijnen vrijgegeven voor ambtenaren om hun crypto-bezit te rapporteren. Overheidsfunctionarissen moeten de naam van de activa, de aankoopdatum, de hoeveelheid en de totale waarde van de cryptovaluta op de laatste dag van de rapportageperiode bekendmaken.
Volgens advocaat Michael Chobanian zijn deze richtlijnen niets meer dan dat, richtlijnen:
‘Op dit moment is er geen straf voor het niet verstrekken van de juiste informatie in de aangifte en ze kunnen gewoon alles opschrijven. En geen enkele officiële overheidsorganisatie heeft de tools of vaardigheden of het vermogen om te controleren hoeveel crypto je hebt en of je het daadwerkelijk hebt.’