De kop van een krantenartikel genaamd “Chancellor on brink of second bailout for banks” is verwerkt in het allereerste blok van de bitcoin blockchain.
Het blijft speculeren wie dit heeft toegevoegd en waarom. Het kan net zo goed dienen als tijdstempel om te bewijzen op welke datum bitcoin is begonnen. Maar het is verleidelijk om te speculeren omdat het politieke statement moeilijk is te missen: Banken die voor de tweede keer worden gered na de wereldwijde financiële crisis.
Richt je op het bos
Deze boodschap is een herinnering wat bitcoin gebruikers te bieden heeft: een manier om je te wapenen tegen de status quo van centrale bankiers. Bitcoin is een manier om afstand te nemen van het traditionele systeem waar een klein groepje aan de macht van de monetaire voorraad staat.
Het is belangrijk om door de bomen het bos te blijven zien. Ja, de koers van bitcoin is op korte termijn ontzettend beweeglijk en ja, de gebruikservaring is nog veel te moeilijk voor de meesten. Maar de principes van het systeem zijn in de loop van tien jaar effectief gebleken.
De toekomst van bitcoin als reservevaluta en basis voor een nieuw financieel systeem bekritiseren, op basis van de huidige volatiliteit, is alsof je een baby die net geluidjes leert maken terecht wijst dat het wel een heel eentonig monoloog is.
Korte- en lange termijn
Er moet onderscheid worden gemaakt tussen de korte termijn prijs van bitcoin en de lange termijn kenmerken van het netwerk.
Op korte termijn lijkt bijna elke fiat valuta (zoals de euro en dollar) stabieler te zijn dan bitcoin. Maar op langere termijn stuit een systeem dat is gebaseerd op fiat valuta op dezelfde risico’s die elke andere structuur in de geschiedenis heeft meegemaakt: het beheer van het monetaire beleid door een centrale partij.
Kleine afwegingen hebben grote gevolgen
Wanneer een persoon of groep mensen belast wordt met het beheer van de uitgifte van een valuta, maken ze voortdurend kleine afwegingen om de stabiliteit op korte termijn te handhaven. Ze kunnen meer valuta uitgeven, rente manipuleren of andere kapitaalcontroles implementeren.
De vrije markt van bitcoin is daarentegen op de korte termijn beweeglijker, maar hierdoor kan de markt zelf ontdekken wat de ware prijs moet zijn. Bitcoin heeft bewezen dat regels zonder regelaars niet alleen mogelijk, maar zelfs effectief zijn. Zonder een centrale partij die constant de regels in de gaten houdt en bijstuurt, heeft bitcoin:
- 600.000 blokken gemined
- 480.000.000 transacties uitgevoerd
- 18.000.000 bitcoins uitgekeerd als beloning voor miners
- 117 miljard euro waarde
- 10.000 full nodes hebben zich aangesloten
- 99,98% van de tijd werkt bitcoin sinds livegang
- 10 jaar achter elkaar hogere dieptepunten van de koers
Het bestaan van een robuust netwerk als bitcoin zonder centrale sturing, laat zien dat er een andere manier kan zijn waarop de wereldwijde economie gebouwd kan worden.
Afwegingen van overheden en banken om de volatiliteit op korte termijn te verminderen en perioden van economische uitbreiding te verlengen, worden afgekocht met meer schuld. En dat schuld een probleem is, weten overheden en banken maar al te goed. Een veelgebruikte methode om dit schuldprobleem op te lossen, is door meer geld te drukken, ofwel met inflatie.
En dit gaat ten koste van de koopkracht.
Tijd voor bitcoin
De tijd is dus rijp voor een onafhankelijke valuta zoals bitcoin. Net als goud is het waardeopslag die niet door een overheid kan worden ontwaard. Bitcoin is een soort goud dat niets weegt, geen ruimte inneemt en bestand is tegen namaak of inbeslagname.
Een gebruiker kan met uiterste precisie het totale aantal bitcoins in het hele universum verifiëren én uitrekenen hoeveel van de totale voorraad hij of zij zelf bezit. En daar heb je alleen een internetverbinding en hardware ter waarde van 100 euro voor nodig. Dat klinkt misschien als science fiction, maar dit is wat bitcoin te bieden heeft.
Door de opkomst van het internet, en de introductie van bitcoin, beginnen overheden en centrale banken te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor eigen digitale valuta, zogenaamde CBCD’s. Dit geeft autoriteiten meer controle over burgers en bedrijven. Dit zijn geen permissionless (zonder toestemming) en open monetaire netwerken zoals bitcoin is. Het zijn gesloten systemen die alleen innovatie toelaten door toestemming van de autoriteit die de systemen beheert.
Strijd is eerder gewonnen door open netwerken
Misschien wel het beste voorbeeld waarbij een permissionless netwerk het onderspit delft van een vrij netwerk, is internet versus intranet. Toen internet net groot begon te worden, bouwden banken en bedrijven hun eigen intranetten of netwerken waar je zonder toestemming niet op kon. Hele bedrijfssectoren gebruikten alleen het intranet voor hun dagelijkse werkzaamheden. Op de lange termijn bleek intranet geen competitie te bieden. Iedereen kent, vertrouwt en maakt gebruik van de open protocollen van het internet.
De keuze is aan jou.
Dit is een bewerkte versie van een artikel van Bitcoins Rhythm.