blog

‘De hype van ICO’s in 2017 was een bubbel en komt nooit meer terug’

By 12 augustus 2019No Comments

Herinner je 2017 nog? Het was het jaar dat ICO’s (Initial Coin Offerings) als paddenstoelen uit de grond schoten. Ieder cryptoproject was van goud en leverden belachelijk hoge rendementen op. Zelfs in het ironisch bedoelde Useless Ethereum Token werd geïnvesteerd.

Maar die tijden zijn voorbij en komen nooit meer terug. Tenminste, als we crypto-analist Larry Cermak moeten geloven. Hij analyseert data uit de cryptomarkt voor nieuwswebsite TheBlockCrypto. In meerdere twitterberichten legt hij uit waarom hij denkt dat ICO’s verleden tijd zijn.

Wat zijn ICO’s?

Met een ICO ben je als een van de eersten in het bezit van een nieuwe cryptomunt of token. Deze tokens zijn vaak gekoppeld aan een ambitieus blockchainproject. Voorzichtigheid is echter wel geboden, lang niet alle blockchainprojecten halen hun doelen.

Bijna iedere ICO leverde uiteindelijk verlies op

Investeerde je in 2017 in een ICO? Dan leverde dat ontzettend veel rendement op. De koers van een willekeurige token ging vaak meerdere malen over de kop. Maar die tijd lijkt dus voorbij te zijn.

Kijk je naar de koersen van deze tokens nu, dan hebben deze gemiddeld 87 procent in waarde moeten inleveren ten opzichte van de dollar:

Een ander opvallend detail: slechts 10,8 procent van alle ICO-tokens zijn nu nog winstgevend in dollars.

En vergeleken met bitcoin hebben ICO-tokens zelfs 91 procent in waarde moeten inleveren. Oef..

Data is lastig te peilen

Hoeveel geld in dollar er precies is opgehaald is moeilijk te peilen. In het jaar 2017 en in een groot deel van 2018 hebben er namelijk heel veel ICO’s plaatsgevonden.

Volgens de laagste schatting is er van 2017 tot en met nu voor 14 miljard dollar aan fondsen opgehaald door ICO’s. De hoogste schatting komt van ICObench. Volgens ICObench hebben 5.600 ICO’s gezamenlijk 64,6 miljard dollar opgehaald.

Worden IEO’S de nieuwe ICO’s?

ICO’s zijn dus ‘helemaal 2017’. Maar hoe wordt er nu geld opgehaald met cryptocurrency? Dat gebeurt nu voornamelijk IEO’s. Een IEO betekent dat een cryptomunt voor de eerste keer op een exchange verschijnt. IEO’s zijn nu heel populair bij cryptobeurs Binance.

Een voorbeeld van een IEO is Elrond (ERD), dat is een token die eind juni is toegevoegd aan Binance’s assortiment.

Leave a Reply