Bitcoin is gisteren voor de derde keer gehalveerd. De nieuwe uitgifte is verlaagd van 12,5 bitcoins naar 6,25 bitcoins per blok. Dit is de beloning die mijnwerkers ontvangen wanneer ze een nieuw blok vinden. En nu, twaalf uur later, is er nog niet veel veranderd. De koers is stabiel en de rekenkracht op het netwerk is hetzelfde gebleven. Toch is er wel iets moois te melden, de miner die het blok vond, heeft een boodschap achtergelaten.
Een gedeelde tijdscapsule
Blok 629999 is gevonden door F2Pool, een gezamenlijke miningoperatie. Dit blok was het laatste blok waar de beloning nog 12,5 bitcoin voor was. F2Pool plaatste een belangrijke boodschap in het blok: NYTimes 09 / Apr / 2020 With $2.3 Trillion Injection, Fed’s Plan Far Exceeds Its 2008 Rescue.
Deze tekst vind je terug in de coinbase-transactie, normaal staat hier de naam van de miner als een soort handtekening.
Hard geld en Satoshi
Er zijn twee redenen waarom deze tekst veelbetekenend is.
De eerste ligt voor de hand. Het is een verwijzing naar een krantenartikel in de New York Times van 9 april 2020. Dit artikel is een goed voorbeeld voor in wat voor tijden we leven, namelijk het tijdperk van onbeperkte geldcreatie. In het artikel staat dat de centrale bank van Amerika heeft besloten om meer dan 7 biljoen dollar in de economie te pompen, om diezelfde economie te redden van de effecten van het coronavirus.
Dit druist in tegen alles waar vrijwel alle bitcoinners voor staan, het is het tegenovergestelde van hard geld. Niet voor niets dat veel bitcoinners verwijzen naar 1971 als het kantelpunt. Toen werd afgestapt van het Bretton Woods systeem, ofwel de goudstandaard.
De tweede reden is een hommage aan Satoshi Nakamoto. Hij (of zij) zette een soortgelijke boodschap in het allereerste blok. Hierdoor was er geen twijfel over mogelijk, bitcoin is bedoeld als oplossing voor de rotzooi die de banken hebben achtergelaten. De boodschap van Nakamoto luidde: Chancellor on brink of second bailout for banks. Dit is een verwijzing naar een krantenartikel in het Britse The Times van 3 januari in 2009. Het artikel is perfect voor die zeitgeist, banken werden destijds gered van de crisis die ze zelf hadden veroorzaakt.
Een decennium geleden waren het de banken, nu de financiële markten. Zogenaamd twee pilaren van het vrije kapitalisme, die worden gered door belastingbetalers.
Wat gebeurde er nog meer?
Maar terug naar de halving, want er gebeurde meer dan alleen een verwijzing naar een krantenartikel. Voor degenen die het niet weten, bitcoin en sommige andere Proof-of-Work (PoW) cryptocurrency’s verminderen hun beloningen voor mijnwerkers om de zoveel tijd. Op deze manier wordt de nieuwe uitgifte van munten langzamer en daalt de inflatie voor dat specifieke netwerk.
Het inflatiepercentage op het Bitcoin-netwerk werd verlaagd tot 1,8% op jaarbasis en er worden nog slechts 900 bitcoins per dag gegenereerd. Dat is aanleiding genoeg voor menig speculant en analist om hogere prijzen te verwachten. Er komen minder nieuwe bitcoins bij, maar als de vraag toeneemt of gelijk blijft, dan kan dat op de lange termijn goed zijn voor de bitcoin koers.
Rekenkracht is hetzelfde
Een van de effecten van een halving, is dat veel miners hun apparaten uitzetten. Er wordt immers nog maar de helft uitgekeerd, en dat kan invloed hebben op de winstgevendheid van een miner. Dit zag je de afgelopen maanden bij bitcoin cash en bitcoin SV ook gebeuren. Vooralsnog is er niet veel veranderd op het bitcoinnetwerk. Miners hebben niet massaal hun machines uitgezet. Toch is het wel interessant om dit de komende tijd te monitoren.
De rekenkracht van alle miners samen wordt uitgedrukt in hashsnelheid. Zoals je hieronder kunt zien is er nog geen noemenswaardige afname sinds gisteravond.
Geen stijging of daling
Ook de koers laat geen hele gekke dingen zien. Gisteren halveerde bitcoin om 21:24 uur en was de prijs 7.913 euro. Op dit moment is de koers ongeveer 8.000 euro. Volg hier de actuele bitcoin koers.