De Cubaanse regering onderzoekt de mogelijkheden om regulering aan te passen om bitcoin en andere cryptocurrency’s te erkennen als wettig betaalmiddel.
Legaal gebruik maken van cryptocurrency
Nadat El Salvador eerder dit jaar geschiedenis schreef door bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren, blijft het aantal landen dat van plan is om hetzelfde te doen groeien. Een nieuw artikel laat zien dat de Cubaanse Centrale Bank regels wil invoeren die het land in staat stellen om legaal gebruik te maken van digitale activa.
Financiële problemen
In mei van dit jaar werd bekend dat de Cubaanse president Miguel Díaz Canel samen met andere Cubaanse autoriteiten keek naar cryptocurrency’s. Het doel was om te onderzoeken of crypto zou kunnen bijdragen aan een sterkere economie. Het land heeft te maken met financiële problemen, en deze zijn er niet beter op geworden tijdens de coronapandemie. Het land kon bijvoorbeeld fluiten naar veel inkomsten uit toerisme.
Centrale Bank en regering
In een artikel van vandaag citeerde Bloomberg de nationale krant van Cuba waarin stond dat de natie inderdaad van plan is om de wetgeving rond cryptocurrency’s te versoepelen. In het Cubaanse artikel staat dat de regering, samen met de Centrale Bank, cryptocurrency’s voor betalingen wil erkennen en reguleren.
De Centrale Bank wordt verantwoordelijk voor de implementatie van regels en bepaalt hoe aanbieders van cryptocurrency diensten op het eiland mogen opereren. Daarnaast zal de Centrale Bank, net als in Nederland, bepalen wie een vergunning krijgt.
20 miljard dollar schade door Donald Trump
De Cubaanse economie krijgt al jaren klappen, maar kreeg nog een extra harde rechtse toen de regering van de voormalige Amerikaanse president Trump nieuwe sancties invoerde en het gebruik van de dollar tegenhield. Johana Tabalada, werkzaam bij de Cubaanse overheid, zegt dat deze maatregelen het land ongeveer 20 miljard dollar hebben gekost.
‘De schade aan de bilaterale relatie gedurende deze tijd is aanzienlijk geweest, en de economische schade voor Cuba immens. We schatten het op ongeveer 20 miljard dollar,’ zegt Tabalada tegen France24.
Cuba staat natuurlijk bekend als een diep communistisch land, waarbij de overheid een dikke vinger in de pap heeft. Als zelfs zo’n regering kan erkennen dat het gedecentraliseerde karakter van bitcoin een levensvatbaar alternatief kan zijn voor fiatgeld, dan kan iedereen dat.