blog

Cryptocurrency te duur voor Amerikaanse banken

By 17 september 2022No Comments

Het wordt duurder voor Amerikaanse banken om crypto-leenproducten aan te bieden aan klanten. Volgens de Securities and Exchange Commission (SEC) moeten banken cryptocurrency op de balans noteren als passiva.

Tijdens de bullrun van 2020/2021 wilden banken ook iets met crypto doen. Het veiligste leek destijds om wallets te beheren van klanten.

Cryptocurrency uitzondering vanwege hoge risico

Dee reden waaro mhet duurder wordt voor banken is het hoge risico dat verbonden is met de cryptosector. Het gevolg is dat vanwege regelgeving banken contanten moeten aanhouden voor alle verplichtingen op hun balansen, aldus Reuters. Voor andere financiële producten hoeven banken geen geld aan te houden, tenzij deze vermengd worden met hun eigen activa.

Volgens het artikel staat in de richtlijnen van de SEC dat openbare bedrijven die namens hun klanten crypto-activa aanhouden, dergelijke activa als passiva moeten verantwoorden. De reden is dus vanwege het hoge risico.

Kapitaalregels maken bewaren crypto duur

Nu crypto bestempeld wordt als passiva, wordt het voor banken die crypto-bewaardiensten willen aanbieden een duur geintje. Bankregelgeving omvat strikte kapitaalregels, die vereisen dat banken contanten aanhouden voor alle verplichtingen op hun balans.

Banken die crypto-bewaardiensten voor hun klanten proberen aan te bieden, hebben dus meer contant geld nodig. Dat kan voor veel van deze banken te duur zijn, waardoor ze gedwongen worden hun plan van crypto-productaanbod op te schorten.

Niet de activa van banken, maar van klanten

De banken State Street, BNY Mellon en US Bancorp heroverwegen hun beslissing om crypto aan te houden vanwege de kosten.

Hoewel de boekhoudkundige richtlijnen State Street er niet van weerhouden crypto-bewaardiensten aan te bieden, zou het dit veel te duur maken. Nadine Chakar, hoofd van State Street Digital. “We hebben een probleem met het uitgangspunt om dat te doen, omdat dit niet onze activa zijn. Dit zou niet op onze balans moeten staan.”

Een woordvoerder van BNY Mellon weigerde commentaar te geven op de status van zijn crypto-bewaarproject. “BNY Mellon gelooft dat digitale activa blijvend zijn en steeds meer deel gaan uitmaken van de mainstream van financiën.”

US Bancorp zegt dat de bank is gestopt met het accepteren van nieuwe klanten voor haar crypto-bewaardiensten vanwege wettelijke vereisten. Voor bestaande klanten verandert er niets.

Toezichthouders banken buitenspel gezet door SEC

Reuters, die anonieme bronnen citeert, zei dat de SEC de banktoezichthouders niet heeft geraadpleegd voordat ze de richtlijnen uitbrachten:

“Lenders die crypto-producten aanbieden, moesten stoppen met die plannen in afwachting van enige vorm van verdere actie van de SEC en de regelgevende instanties voor banken.”

Hoewel de SEC verschillende keren heeft geprobeerd haar richtlijnen te rechtvaardigen, hebben belanghebbenden zoals de Amerikaanse vertegenwoordiger Trey Hollingsworth, de American Bankers Association, het Bank Policy Institute en de Securities Industry and Financial Markets Association dit in twijfel getrokken.

Ook bij uitbesteding moet crypto op de balans

De SEC-richtlijnen lijken ook van toepassing te zijn wanneer kredietverstrekkers de bewaarfunctie uitbesteden aan een derde partij, zoals Anchorage Digital.

Diogo Mónica van Anchorage Digital, zei dat de kapitaalkosten volledig ondraaglijk waren en dat elke bank waarmee Anchorage werkt nu wacht op toezichthouders voordat ze met Anchorage gaan werken aan crypto-bewaaroplossingen.

Banken bieden gewoonlijk bewaring aan voor verschillende financiële instrumenten en zijn over het algemeen niet verplicht om deze op hun balans op te nemen, tenzij ze worden vermengd met de eigen activa van de bank.

Het is dus op zijn minst bijzonder te noemen dat de SEC voor cryptocurrency een uitzondering maakt.

Leave a Reply