blog

Concurrentie voor de Euro? Italiaanse stad brengt eigen geld uit tijdens coronavirus

By 2 mei 2020No Comments

Castellino del Biferno, een Zuid-Italiaans stadje met 550 inwoners, is begonnen met het slaan van hun eigen munteenheid. Zij noemen deze munt Ducati. Hiermee wil de stad de lokale economie ondersteunen tijdens de pandemie van het coronavirus.

De burgemeester van de stad, Enrico Fratangelo, dacht stiekem al 12 jaar na over het maken van je eigen geld. Nu kan hij eindelijk zijn ideeën op de proef stellen. Bij legt uit:

We hebben besloten geld te slaan om ervoor te zorgen dat de lokale economie de impact van de situatie kan weerstaan. Hoe klein deze economie ook is, er zijn nog drie of vier bedrijven open.

Ondersteuning van de economie

Ducati wordt verdeeld onder inwoners op basis van hun economische behoeften en kan worden besteed aan essentiële goederen. Om verwarring te voorkomen, is de waarde van 1 Ducati gelijk aan 1 euro. Het stadsbestuur ontving van de overheid 5.500 euro om voedselbonnen uit te geven, en met eigen spaargeld konden ze de oplossing financieren.

Het hele proces wordt lokaal beheerd met watermerkpapier, met speciale zorg om ervoor te zorgen dat de papieren het virus niet overdragen. Volgens de copyshop-eigenaar Antonio Lannaocone:

We beginnen met watermerkpapier, daarna drukken we de bankbiljetten, volgens het met de administratie overeengekomen ontwerp, op één vel papier. Vervolgens lamineren we het vel, zodat de biljetten kunnen worden gedesinfecteerd. Zodra het is gelamineerd, snijden we de bankbiljetten naar hun uiteindelijke afmetingen.

Elke twee weken mogen de winkels elke Ducati inleveren bij de gemeente in ruil voor het overeenkomstige bedrag in euro.

Niet de eerste keer

Het idee van een gelokaliseerde valuta is in 2016 al eerder in Italië getest. Gioiosa, ook in het zuiden van Italië, is de thuisbasis van een groep asielzoekers en gebruikt een lokale valuta die alleen wordt geaccepteerd in lokale winkels. Deze aanpak wordt ‘tickets’ genoemd en zorgt dat lokale bedrijven hiervan kunnen profiteren. Het doel is om eventuele spanningen tussen lokale bewoners en nieuwkomers weg te nemen.

Maar waarom geen digitale valuta?

Doordat het coronavirus ook overgebracht kan worden via munten en briefgeld, moedigen overheden aan om giraal of digitaal te betalen. Dit is een kans voor cryptocurrency om te laten zien waar ze toe in staat zijn. De Ducati laat dat ook zien.

De lokale valuta is misschien een innovatieve oplossing, maar werkt alleen op kleine schaal. Het risico op besmetting en vervalsing neemt toe naarmate meer mensen dit gebruiken. Daarnaast stijgen ook de productiekosten.

Een digitale versie van de Ducati zou erg lijken op een digitale valuta van de centrale bank en zou niet dezelfde kosten hebben als het slaan van Ducati. Ook kan een goede crypto niet vervalst worden, en al helemaal niet besmet worden.

Leave a Reply