blogExchanges

Coinlisting: Uniswap vanaf nu beschikbaar op BLOX

By 28 juli 2021No Comments

BLOX voegt cryptocurrency UNI toe aan het verhandelbare aanbod. UNI is de token van de decentrale beurs Uniswap en is dus vanaf nu verkrijgbaar in de Nederlandse trading-app BLOX.

Wat is Uniswap?

Uniswap is een van de grootste gedecentraliseerde cryptocurrency-beurzen op basis van transactievolume. Als je DeFi en obscure coins zegt, dan zeg je Uniswap. De beurs is gebouwd bovenop de blockchain van Ethereum. Huh, een decentrale beurs? Wat is dat? Normale beurzen werken met orderboeken en die worden beheerd door een bedrijf zoals Kraken, Binance of Coinbase. Iedereen kan hier koop- of verkooporders in plaatsen. Daarnaast zijn er ook zogenaamde market makers, dit zijn marktdeelnemers die direct kopen en verkopen tegen de prijs die de beurs aanbiedt. BLOX en BTC Direct zijn voorbeelden van market makers.

De orderboeken vertegenwoordigen liquiditeit, ofwel hoeveel geld en coins er beschikbaar is. Decentrale beurzen kunnen geen traditionele orderboeken bijhouden omdat elke transactie via een smart contract wordt uitgevoerd. Toch is het ook voor een decentrale beurs belangrijk om genoeg liquiditeit te hebben, want waarom zou je gebruik maken van een beurs, als er niks wordt aangeboden of er geen vraag is naar wat je te bieden hebt? Daarnaast is het vanwege de aard van decentrale beurzen niet mogelijk om individuele market makers te integreren.

Uniswap heeft dat opgelost met geautomatiseerde market makers (AMM’s) en liquiditeitspools om peer-to-peer-handel mogelijk te maken. Liquiditeitsaanbieders voegen tokens toe aan Uniswap-pools en worden beloond met een vergoeding die evenredig is aan hun aandeel in de pool.

Een AMM is een smart contract beheerd door de Uniswap-pools. Wanneer een transactie wordt gedaan, bepaalt het AMM-algoritme van Uniswap de effectieve prijs van het token op basis van de vraag- en aanboddynamiek tussen de betrokken tokens in de liquiditeitspools.

En wat is cryptocurrency UNI?

In september 2020 lanceerde Uniswap UNI, de token van het netwerk. Elke walletadres dat voor 1 september 2020 een transactie heeft uitgevoerd op Uniswap ontving gratis 400 UNI-tokens. Er werden 150 miljoen UNI-tokens gereserveerd voor de verschillende adressen, en in de eerste 24 uur werden hiervan ongeveer 66 miljoen geclaimd.

Uniswap is van plan om maximaal 1 miljard UNI over vier jaar te verdelen, waarbij 60% bestemd is voor distributie aan de gemeenschap, 21,5% wordt toegewezen aan Uniswap-medewerkers en de resterende 18,5% gaat naar investeerders en adviseurs.

Dus een investering in UNI kan gezien worden als een investering in de decentrale beurs.

Over de koers van Uniswap

Op 3 mei behaalde UNI zijn hoogste koers ooit, heel even was de munt 37 euro waard. Vanaf dat moment daalde niet alleen UNI, maar zakte bitcoin en de rest van de cryptomarkt in. Inmiddels wordt UNI voor iets boven 16 euro verhandeld. Hieronder de koersgrafiek van UNI, uitgedrukt in euro’s en waarbij elke kaars één dag voorstelt.

Sinds eind mei zit UNI gevangen in een neerwaartse driehoek, de toppen worden telkens iets lager. Binnen die driehoek is 16,295 euro een mooi punt om te veranderen van resistance naar support. En als de koers daarboven kan blijven en misschien begin augustus uit de driehoek kan breken, dan is 19,481 euro het volgende doel.

UNISWAP daily

Leave a Reply