blog

Chinese staatscryptocurrency wordt gesteund door Tencent en Ant Group

By 22 februari 2021No Comments

Nog twee commerciële banken zijn begonnen met het testen van de digituale yuan, de cryptocurrency van de centrale bank van China. Die twee commerciële banken zijn van fintech reuzen Tencent en Ant Group.

WeBank en MYbank

Bloomberg schreef er vanochtend als eerste over, en de financiële nieuwsoutlet verwijst naar anonieme bronnen waar Bloomberg eerder gebruik van heeft gemaakt. De twee banken waar het om gaat zijn WeBank, gesteund door Tencent, en MYbank, gesteund door Ant. Deze twee commerciële banken zullen naar verluidt dezelfde functies bieden als de vier Chinese commerciële staatsbanken die digitale yuan ook aanbieden.

Staatsbanken waren eerder

Deze vier commerciële staatsbanken zijn ook al volop aan het testen en ze helpen klanten om digitale yuan-wallets te activeren om geld over te maken en betalingen te doen. Deze vier banken zijn:

  • Industrial and Commercial Bank of China
  • China Construction Bank
  • Agricultural Bank of China
  • Bank of China

Gebruikers van WeBank en MYbank zullen hetzelfde kunnen doen.

Niet concurreren met AliPay en WeChat Pay

De deelname van WeBank en MYbank betekent dat de Chinese banken uit de particuliere sector voor het eerst de digitale yuan-proefruimte betreden. Eerder waren er berichten dat de Chinese centrale bank zou willen concurreren met de betaalapps van Tencent en Ant, maar later verduidelijkte de centrale bank dat dit niet het geval is. Ze willen niet concurreren, maar juist samenwerken met populaire betaalapps als AliPay of WeChat Pay.

Er komt steeds meer nieuws naar buiten over dat China aan het testen is met hun eigen digitale valuta, dit suggereert dat het de dag reëel wordt. China begon zes jaar geleden voor het eerst met het onderzoeken van digitale valuta om de kosten van het circuleren van papiergeld te verlagen en de controle van beleidsmakers over de geldhoeveelheid te vergroten.

Onderdeel van al het geld

Zo’n digitale munt van een centrale bank wordt ook wel CBDC genoemd. CBDC’s zijn net als papieren bankbiljetten een betaalmiddel, een rekeneenheid en een waardeopslag. En net als papiergeld, is elke eenheid uniek identificeerbaar om namaak te voorkomen. CBDC zal deel uitmaken van de totale bulk geld, samen met andere vormen van geld zoals contanten en giraal geld. Het kan worden opgeslagen, overgedragen en verzonden door allerlei digitale betalingssystemen en -diensten.

Het is geen vereiste dat een CBDC op een blockchain draait. Veel centrale banken hebben daar wel de mond van vol en blockchain biedt de technologische architectuur om de transacties van alle bedrijven en burgers bij te houden.

Leave a Reply