China zegt dat het naar bitcoin kijkt als een alternatieve investering. Het land zal voorlopig echter zijn huidige praktijken en gebruiken handhaven.
Het land staat bekend om het hele idee van blockchain, not bitcoin. China heeft meer dan eens geprobeerd cryptocurrency’s aan banden te leggen, maar het lijkt erop dat het nu zijn standpunt verzacht en zelfs een enigszins positieve houding ten opzichte van bitcoin inneemt.
Cryptocurrency krijgt belangrijke rol
Tijdens een toespraak op 18 april bij het Boao Forum voor Azië, waren de voormalige gouverneur van de centrale bank van China, Zhou Xiaochuan, en de huidige plaatsvervangende gouverneur van de centrale bank Li Bo aanwezig. Zij vertelden over bitcoin en cryptocurrency’s.
‘Wij zijn van mening dat crypto-activa in de toekomst een belangrijke rol moeten spelen, hetzij als investeringstool, hetzij als alternatieve investering. Veel landen, waaronder China, bestuderen het ook als investeringsinstrument.’
Gewone mensen snappen het toch niet
Bovendien zei Zhou Xiaochuan dat mensen niet per se hoeven te weten of de technologie achter digitale valuta gecentraliseerd of gedecentraliseerd is, omdat ‘gewone mensen niet per se begrijpen hoe het systeem erachter werkt.’
Hij stelde ook het bekende riedeltje dat digitale valuta in elk geval niet mag worden gebruikt voor illegale activiteiten zoals het witwassen van geld, belastingontduiking, drugshandel of wapenhandel of gokken.’
Wel investeren, geen valuta
Daarnaast zei Li Bo dat bitcoin, evenals stablecoins, gecodeerde activa zijn en dat ze een investeringsoptie zijn, maar geen valuta. Als het wordt gebruikt als investeringsinstrument, onderzoeken veel landen, waaronder China, ook wat voor soort regelgevingskader er zou moeten komen.
De ambtenaar van de Chinese centrale bank benadrukt het belang van wetgeving die ervoor zorgt dat ‘speculatie in dergelijke activa geen ernstige financiële risico’s met zich meebrengt.’
Regels veranderen (nog) niet
Ondanks de enigszins verzachtende woorden, die hinten naar toenadering, verandert er nu in ieder geval niets. Li Bo zegt dat de huidige maatregelen gehandhaafd blijven.
China erkent cryptocurrency’s niet als wettig betaalmiddel en het banksysteem accepteert geen cryptocurrency’s of biedt geen relevante diensten aan. De regering heeft een reeks regelgevende maatregelen genomen om activiteiten met betrekking tot cryptocurrency’s aan te pakken met het oog op bescherming van investeerders en het voorkomen van financiële risico’s.
Die maatregelen omvatten onder meer het verbod op ICO’s, het beperken van de primaire activiteiten van cryptocurrency-handelsplatforms en het ontmoedigen van mining.