blog

Cardano lanceert stablecoin in 2023 en werkt aan privacy crypto Midnight

By 22 november 2022No Comments

De bearmarkt is om te bouwen, de bullmarkt om te profiteren. Dat advies neemt IOHK, het ontwikkelbedrijf van Cardano, ter harte. Ze hebben een nieuwe algoritmische stablecoin aangekondigd, deze wordt in januari 2023 gelanceerd.

Daarnaast werken ze ook aan Midnight, een privacy cryptocurrency. Tijd om beide ontwikkelingen eens onder de loep te nemen.

Stablecoin in januari 2023

Cardano werkt samen met COTI om een algoritmische stablecoin te lanceren. Een stablecoin probeert altijd dezelfde waarde te hebben, ofwel een stabiele munt. De prijs kunnen ze stabiel houden door bijvoorbeeld voor elke uitgegeven stablecoin één dollar in kas te houden. Zo zijn ze altijd voor elkaar inwisselbaar.

Waarde behouden met algoritme

Een andere manier is om een algoritme te gebruiken. De nieuwe stablecoin van Cardano en COTI zal Djed heten en de waarde wordt gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Hiervoor houden ze ADA (de crypto van Cardano) en SHEN in hun reserves. Afhankelijk van hoe de koersen van deze twee crypto’s bewegen zullen ze moeten verkopen of bijkopen.

Djed wordt in januari 2023 gelanceerd, maar moet eerst nog een audit en stresstesten overleven. Algoritmische stablecoins hebben sinds mei van dit jaar geen goede reputatie, voor zo ver ze dat al hadden. In mei viel de algoritmische koppeling tussen TerraUSD en alle onderliggende crypto, waardoor alle koersen verder de bearmarkt in werd getrapt.

De algoritmische stablecoin zal worden geïntegreerd met geselecteerde partners en decentrale exchanges, die gebruikers belonen voor het verstrekken van liquiditeit in de vorm van Djed.

Stablecoin als veilige haven

Shahaf Bar-Geffen, de CEO van COTI:

‘Recente marktgebeurtenissen hebben opnieuw bewezen dat we een veilige haven nodig hebben tegen volatiliteit, en Djed zal dienen als deze veilige haven op het Cardano-netwerk. We hebben niet alleen een stablecoin nodig, maar we hebben er ook een nodig die gedecentraliseerd is en een bewijs van reserves heeft.’

Emurgo lanceert volgend jaar ook een stablecoin op de blockchain van Cardano, deze heet USDA. Emurgo houdt echter wel fiat-valuta in hun reserves en zal niet werken met algoritmes om de waarde stabiel te houden.

Dust en Midnight voor privacy

Charles Hoskinson, directeur van Cardano, zegt dat zijn bedrijf een nieuwe crypto zal lanceren. Deze heeft Dust en is bedoeld voor een nieuw en afzonderlijk op privacy gerichte blockchain genaamd Midnight. Hoskinson:

‘Het belangrijkste doel achter de ontwikkeling van Midnight is om individuen, bedrijven en ontwikkelaars privacy en veiligheid te bieden met betrekking tot commerciële en persoonlijke gegevens, naast het bieden van fundamentele vrijheid.’

Verschil met Monero en Zcash

Hij maakt het onderscheid met Monero en Zcash:

‘Midnight heeft privacy-munttechnologie ontwikkeld waarbij alles standaard anoniem is, wat Zcash en Monero deden met Snarks en ringhandtekeningen. Dit is een geheel nieuwe manier van het schrijven en uitvoeren van particuliere smart contracts en particuliere berekeningen. U kunt dus een privé DEX (gedecentraliseerde uitwisseling) hebben of een anonieme dataset gaan minen of dit soort dingen.’

Privacycoins zijn altijd populair geweest bij echte libertariërs, je hebt nou eenmaal de goede eigenschappen van contant geld, maar dan digitaal. Dat maakt het voor toezichthouders juist weer lastiger, zij kijken met argusogen naar privacycoins omdat ze bang zijn hoe de technologie zou kunnen helpen bij het faciliteren van financiële criminaliteit.

Leave a Reply