blog

Bullish: Is centrale bank van India van gedachten veranderd over cryptocurrency’s?

By 1 juni 2021No Comments

Heeft de centrale bank van India een haat/liefde relatie met bitcoin en cryptocurrency’s? De afgelopen jaren bleek vooral haat bovenaan de agenda te staan. Het is nog steeds geen liefde, maar recente uitspraken lijken er op te wijzen dat de haat iets minder is geworden.

Terugvallen op ongeldige uitspraak

Gisteren vertelde de Reserve Bank of India (RBI) banken en andere financiële instellingen in het land dat ze een uitspraak uit 2018 die hen belette om met cryptocurrency’s om te gaan, niet meer moeten citeren. De uitspraak van 2018 werd in maart 2020 door de Hoge Raad teniet gedaan, waardoor deze ongeldig werd verklaard.

‘Het is onder onze aandacht gekomen via mediaberichten dat bepaalde banken/gereguleerde entiteiten hun klanten hebben gewaarschuwd voor het handelen in virtuele valuta … door te verwijzen naar de RBI-uitspraak van 06 april 2018. Dergelijke verwijzingen door banken/gereguleerde entiteiten zijn niet op hun plaats, aangezien deze circulaire door het Hooggerechtshof terzijde is geschoven,’ volgens een memo van RBI.

Screenshot van de laatste nota van RBI over cryptocurrency

Investeren in crypto is altijd 100% legaal

Deze nieuwe uitspraak wordt positief ontvangen door cryptocurrency bedrijven uit India. ‘Dit is positief nieuws voor de hele crypto-industrie – bedrijven, belanghebbenden en investeerders. Investeren in crypto is altijd 100% legaal geweest in India en de nieuwe RBI-nota bevestigt duidelijk het recht om zaken te doen met cryptobedrijven’, zegt Avinash Shekhar van ZebPay.

Bitcoin geen wettig betaalmiddel

De centrale bank van India en de regering van het land zijn nooit uitgesproken voorstanders geweest van cryptocurrency’s. Naast de uitspraak uit 2018 die het cryptocurrency-ecosysteem in India bijna verstikte, heeft RBI keer op keer gewaarschuwd tegen investeringen in bitcoins en andere digitale valuta.

In 2017 zei de toenmalige minister van Financiën van India, Arun Jaitley, dat de regering ‘bitcoin niet erkent als wettig betaalmiddel of munt en alle maatregelen zal nemen om het gebruik van deze crypto-activa voor het financieren van onwettige activiteiten of als onderdeel van het betalingssysteem te elimineren.’

Toch heeft de Hoge Raad anders bepaald, en het zou zomaar kunnen dat de centrale bank het ethisch onverantwoord vond dat er nog steeds verwezen wordt naar een ongeldig verklaarde uitspraak.

Uitspraak wordt nog aangehaald

Ze schrijven dat verschillende berichten in de media hen er op attendeerden dat die uitspraak toch nog gebruikt wordt. Verschillende toonaangevende Indiase banken, waaronder de State Bank of India en HDFC Bank, hebben e-mails naar hun klanten gestuurd waarin ze waarschuwden voor het gebruik van cryptocurrency. De banken citeerden in deze e-mails de uitspraak van RBI uit 2018 waarin staat dat gebruikers die in virtuele valuta handelen, mogelijk te maken krijgen met opschorting van hun account.

Er zijn ook berichten dat WazirX, de grootste cryptocurrency-beurs van India, veel problemen had met financiële transacties met zijn bankpartners.

Shivam Thakral, CEO van de Indiase crypto-beurs BuyUcoin:

‘De crypto-industrie heeft veel problemen ondervonden als het gaat om het gebruik van formele bankkanalen voor transacties en deze nota zal de lucht klaren. Het standpunt van RBI over de handel in crypto-activa is niet veranderd sinds het bevel van het Hooggerechtshof in maart 2020 en het was zeer onaangenaam om te zien dat banken de stekker uit crypto-beurzen trokken die miljoenen investeerders in het hele land troffen.’

Leave a Reply