blog

BREAKING: Rusland erkent crypto als valuta

By 9 februari 2022No Comments

De Russische regering en de Bank of Russia zijn er eindelijk over uit: cryptocurrency’s worden erkend als een echte valuta, en worden niet gezien als digitale financiële activa. Dit meldt de Russische krant Kommersant.

Géén digitale financiële activa

De twee partijen zullen uiterlijk 18 februari een wetsontwerp opstellen over het verkeer van digitale valuta’s in de Russische Federatie. ‘Hierin worden cryptocurrencies erkend als valuta en niet als digitale financiële activa (DFA’s). Hun circulatie in de legale sector zal alleen mogelijk zijn met volledige identificatie, via het banksysteem of vergunninghoudende tussenpersonen’, aldus de Russische krant.

Crypto en mining ban

De Russische centrale bank wilde sinds een paar weken een volledige ban op crypto. Zij brachten een rapport uit over digitale valuta, genaamd: ‘Cryptocurrency’s: trends, risico’s, maatregelen.’ De bank dacht dat crypto de financiële stabiliteit van het land in gevaar bracht. Volgens de Russische centrale bank was de oplossing om commerciële banken en andere financiële instellingen geen crypto transacties te laten maken.

De bank kreeg hierdoor een stormvloed aan kritiek. Zelfs grote Russische namen gingen zich ermee bemoeien. Pavel Durov, de maker van Telegram, was bang dat het verbod bepaalde sectoren van de “hightech-economie” zou vernietigen.

Oud Russisch president Dmitry Medvedev zei dat het verbannen van crypto een tegenovergesteld effect zou hebben: “Ik heb nu een tamelijk voordelige positie in deze zin: ik geloof dat vertegenwoordigers van de Centrale Bank en de regering van de Russische Federatie dit met succes zullen aanpakken. Hoewel, om eerlijk te zijn, als ze iets proberen te verbieden, leidt dat heel vaak tot het tegenovergestelde resultaat,” aldus Medvedev.

Minen

Het rapport stelde ook dat het minen van crypto verboden zou worden. Hier wordt vooralsnog niks over gezegd. ‘Mijnbouw- en aanverwante CFA-vraagstukken komen niet aan de orde in het concept in het kader waarvan het project wordt voorbereid’, aldus Kommersant.

Het hoofd van de Russische Kamer van Koophandel, Sergey Katryn, heeft zich afgelopen week erg positief uitgelaten over het minen van cypto. Hij heeft zelfs een brief gestuurd naar de minister van Financiën waarin hij vraagt om cryptomijnbouw te erkennen. Crypto is volgens hem – net als de Russische overheid en de Russische bank nu – een digitale uitdrukking van waarde.

Leave a Reply