blog

Brazilië heeft mogelijk eigen cryptocurrency (CBDC) in 2022

By 6 september 2020No Comments

Brazilië is actief begonnen met het onderzoek naar Centrale Bank Digitale Valuta’s (CBDC’s). Volgens de president van de Braziliaanse centrale bank, Roberto Campos Neto, kan dit onderzoek snel gaan. Volgens hem kan het land al in 2022 een eigen digitale valuta lanceren.

Pas geleden begonnen

Brazilië is een van de nieuwste landen die de mogelijkheden verkent om een CBDC te lanceren, op donderdag 20 augustus werd een team samengesteld om dit te onderzoeken.

De centrale bank van Brazilië is al een tijdje bezig om zijn betalingsinfrastructuur een update te geven. Binnenlandse, interbancaire betalingen moeten nu direct plaatsvinden, met minimale commissies.

Een eigen betaalsysteem

Dit gaat via een systeem dat PIX heet, en zou in november dit jaar klaar moeten zijn voor implementatie. Wanneer PIX een succes wordt, kan dit een concurrent vormen voor technologieën zoals het On-Demand Liquidity (ODL) van Ripple.

Volgens Campos Neto kan de nieuwe digitale munt draaien op de technologie van PIX:

‘Om een digitale valuta te hebben, heb je een instant betalingssysteem nodig dat efficiënt en interoperabel is. Een open systeem waar je concurrentie kunt creëren, en een valuta die geloofwaardig, converteerbaar en internationaal is. Dit betalingssysteem zou de befaamde PIX kunnen zijn die op het punt staat te worden gelanceerd.

In 2022 een eigen digitale munt

Campos Neto gaat verder: “Nadat we dit bereikt hebben, denk ik dat we alle ingrediënten hebben voor een digitale valuta. Dit kan rond 2022 bereikt worden.”

De nieuwe CBDC kan worden beschouwd als een aanvulling op PIX. De centrale bank heeft niet duidelijk gemaakt of de woorden van Campos Neto hypothetisch zijn of gebaseerd op een scenario dat daadwerkelijk wordt overwogen door de financiële autoriteiten.

Wat is een CBDC?

Een Central Bank Digital Currency is een digitale valuta die wordt uitgegeven door een centrale bank. Het is geen vereiste dat een CBDC een blockchain gebruikt, maar het is wel mogelijk. Verschillende landen zijn al bezig met het ontwikkelen van een eigen CBDC, China is zelfs al bezig met het testen van zijn digitale munt in verschillende steden.

Leave a Reply