blog

Bitcoin zakt weer 6%: half miljard dollar aan liquidaties in 24 uur

By 7 januari 2022No Comments

Door de gigantische dalingen in de afgelopen twee dagen zijn het aantal futures liquidaties flink opgelopen. Mensen die een long-future openden trokken aan het verkeerde eind. Velen werden geliquideerd door de sterke daling van bitcoin.

Als jij het al lastig had met je portfolio, denk dan ook eens aan deze mensen: de futures contract holders. Dit zijn investeerders die een termijncontract (futures) hebben, waarbij je met een hefboom in bitcoin of andere crypto kan traden. Zij hebben waarschijnlijk het meeste geleden in de dump van vandaag, omdat zij hoopten dat dit al de bodem was.

Futures

Wanneer investeerders een te hoge hefboom gebruiken, zoals 50 keer, betekent dit dat zij 50 keer sneller omhoog of omlaag gaan bij een prijsverandering. Dit betekent in realiteit dat als de prijs van bitcoin bijvoorbeeld 1% omhoog gaat, de het long futures contract – waarbij de investeerder hoopt dat de prijs omhoog gaat – een winst maakt van 50%. Dit zijn erg risicovolle investeringen, aangezien dit ook de andere kant op werkt.

De rekenwonders onder ons hebben dit allang uitgevogeld: als een long futures contract van 50 keer een klein beetje naar beneden gaat, kunnen de verliezen heel erg zijn. Wanneer de prijs van bitcoin in dit geval zou dalen met 2%, staat dit gelijk aan 100% verlies. Dit noemt men een liquidatie, aangezien je dan al je fondsen verdwijnen. In de laatste 24 uur is dit dus gebeurd met een 500 miljoen dollar aan liquidaties. Gisteren stond deze teller zelfs op bijna een miljard dollar.

Gebeurt vaker

De afgelopen daling was al enigszins te verwachten. De prijs was nog niet onder de vorige low geweest van 4 december (bitcoin tegenover de dollar). Het gebeurt vaker dat de prijs van crypto een laagtepunt opzoekt om vervolgens verder te stijgen. Op deze laagtes verkopen veel mensen, waardoor dit een ideale plek is voor grote spelers om op te kopen.

Investeerders verkopen graag onder voorgaande laagtes door middel van een verkooporder, omdat ze verwachten dat de prijs dan verder zakt. Dit zorgt ervoor dat grote investeerders voor een goedkoop bedrag crypto kunnen kopen van mensen die ‘panic sellen’ op de bodem.

Dip van mei

Zoals te zien in bovenstaande grafiek, gebeurde dit ook na de dip in mei. De eerste twee pogingen waren mislukt, maar na de derde ging de prijs niet meer lager. Hier werd genoeg gekocht om de prijs niet meer zo laag te laten komen. Investeerders die long gingen, dachten dat de prijs niet meer lager kon, maar zij hadden het verkeerd, waardoor zij er vandaag bedrogen uitkomen.

Leave a Reply