blog

Bitcoin: van betaalsysteem, naar digitaal goud en in potentie internationale handelsvaluta

By 2 maart 2021No Comments

De Amerikaanse bank Citi heeft een nieuw rapport geschreven waarin staat dat Bitcoin de standaardvaluta voor internationale handel kan worden.

Van betaling naar goud

Het rapport heet ‘Bitcoin: At the Tipping Point‘, en het brengt de evolutie van bitcoin in kaart van een vorm van betaling naar zijn huidige status als een opslag van waarde. De auteurs voorspellen dat bitcoin binnen zeven jaar kan veranderen in de ‘valuta van keuze’ voor internationale handel. Dit komt volgens hun door de kerneigenschappen van bitcoin in combinatie met zijn wereldwijde bereik en neutraliteit.

Bron: BITCOIN: At the Tipping Point

‘Percepties over wat bitcoin belangrijk maakt, blijven evolueren en nieuwe kansen creëren, terwijl de kans om mainstream te worden, wordt vergroot’, stelt het rapport.

Bankieren en bitcoin

Als je bedrijven buiten beschouwing laat, en alleen kijkt naar reguliere burgers, dan valt er nog genoeg winst te behalen om mainstream te worden. In het rapport wordt onderstaande kaart gedeeld. Hierop zie je hoeveel mensen niet (kunnen) bankieren.

Bron: BITCOIN: At the Tipping Point

Wereldwijde munt voor internationale handel

‘Een focus op wereldwijd bereik en neutraliteit zou ervoor kunnen zorgen dat bitcoin een internationale handelsvaluta wordt. Dit zou profiteren van het gedecentraliseerde en ontwerp van bitcoin, het gebrek aan blootstelling aan vreemde valuta, het snelheid- en kostenvoordeel bij het verplaatsen van geld, de veiligheid van zijn betalingen en de traceerbaarheid.’

Het rapport van Citi legt uit dat bitcoin, in de rol van een wereldwijde handelsvaluta, door importeurs en exporteurs kan worden gebruikt om rechtstreeks voor goederen en diensten te betalen. Dit vereenvoudigt het proces van internationale handel. Een gedecentraliseerde cryptocurrency kan de voorkeur boven een digitale valuta van de centrale bank hebben. De reden? Volgens het rapport ‘omdat geen enkele regering of externe entiteit maatregelen kunnen nemen die de levering van de handelsvaluta kunnen beïnvloeden, waardoor handel wordt losgekoppeld van politieke overwegingen.’

Knelpunten Bitcoin

De onderzoekers van Citi schrijven ook dat bitcoin er nog niet is, en dat er nog wat (potentiële) belemmeringen overwonnen moeten worden.

Het rapport beschrijft de schaalbaarheidsproblemen van bitcoin, wijzend op een analyse die suggereert dat bitcoin gemiddeld 5 transacties per seconde aankan. Creditcardsystemen en bijvoorbeeld iDEAL kunnen het duizendvoudige hiervan aan.

Daarnaast wordt ook beschreven dat er steeds meer institutionele beleggers en bedrijven bitcoin steunen, maar dat dit nog niet genoeg is. ‘De intrede van institutionele investeerders heeft het vertrouwen in cryptocurrency gewekt, maar er zijn nog steeds problemen die de wijdverbreide acceptatie zouden kunnen beperken. Voor institutionele beleggers zijn dit onder meer zorgen over kapitaalefficiëntie, verzekering en bewaring, veiligheid en ESG-overwegingen van bitcoin-mijnbouw.’

Omslagpunt voor Bitcoin

Hoe dan ook, de conclusie van het rapport zit verwerkt in de titel Bitcoin at the tipping point. Het rapport stelt dat bitcoin nu op ‘het omslagpunt van zijn bestaan’ is. De evolutie van bitcoin als betaalnetwerk kan verreikende gevolgen hebben.

En wat zou een rapport zijn zonder mooie quote:

‘De filosoof Schopenhauer merkte ooit op: Alle waarheid doorloopt drie stadia. Eerst wordt het belachelijk gemaakt. Ten tweede wordt het gewelddadig bestreden. Ten derde wordt het als vanzelfsprekend geaccepteerd. Hoewel dit sentiment meer dan 150 jaar vóór de opkomst van Bitcoin werd geuit, illustreert de introductie en evolutie van de cryptocurrency deze menselijke reactie.’

Leave a Reply