blog

Bitcoin technische analyse: Markt moet nu kiezen om te liggen of te rennen

By 7 juni 2021No Comments

De prijs van bitcoin is al een tijdje op hetzelfde niveau. Met wat uitschieters hier en daar ligt de prijs rond de 36.000 dollar (29.603 euro). De handel ligt ook zowat stil, want de mempool waar alle nog onverwerkte transacties in ronddobberen, is nog steeds een voetenbadje. En klimt de prijs dan toch een beetje dan komt onze vriend Elon Musk weer met een plaag-tweetje en dat doet de nieuwkomers in bitcoin schrikken, die verkopen snel en dan zakt de prijs weer.

De markten worden geregeerd door emotie en nu lijkt de markt onzeker te zijn en lijkt iedereen af te wachten. Het kan niet lang meer duren voor de wind weer gaat waaien. Welke kant gaat het dan op? Laten we even in de grafieken duiken om te zien waar we rekening mee moeten houden.

Prijs valt stil met steun op EMA50

Op de weekgrafiek hieronder, in dollars en voor elke week een kaars, is te zien dat na de diepe val de bitcoin koers al drie weken rond de 36.000 dollar (29.603 euro) hangt. Gelukkig biedt op weekniveau de EMA50 wel een goede ondersteuning. EMA staat voor Exponential Moving Average en is een gewogen voortschrijdend gemiddelde van (in dit geval) 50 kaarsen.

Voordat we weer hardop durven roepen dat de bull-markt verder doordendert moet op weekniveau de prijs boven de EMA21 komen, maar voorlopig lijkt bitcoin slechts een Sitting Bull. We kijken even naar het dagniveau om te zien of we de stier van z’n gat kunnen krijgen.

Death Cross kan nog voorkomen worden

Even terug naar de driehoek van vorige week. Na een fake-out naar boven toe, zitten we nu echte he-le-maal in de punt. De stilstand lijkt compleet. Dit kan niet lang meer zo blijven. Er komt een breekpunt. Het zou mooi zijn als die bull van z’n luie kont afkomt en weer eens gaat rennen. Een flinke sprong naar boven zou ook nog de opdoemende Death Cross (het kruisen op dagniveau van de EMA50 onder de EMA200) kunnen afwenden.

Het kan nog steeds, maar het begint wel de op de laatste kans te lijken. Blijft de prijs zo doorsukkelen dan komt de Death Cross over ongeveer een week en als dat niet voorkomen of snel hersteld wordt zullen we langere tijd rond de 20.000 dollar (16.446 euro) kunnen verblijven. We kijken nog even op een dieper niveau.

Tot in het puntje

Op de 4-uursgrafiek hieronder is goed te zien hoe de prijs zich in het puntje van de driehoek aan het wurmen is en het puntje ligt rond de 36.000 dollar (29.603 euro). Ook net daarboven zitten de EMA21 en de EMA50 als dynamische weerstand en dat helpt niet.

Op dit detailniveau lijkt het erop dat vandaag of morgen richting gekozen zal worden en dan zullen we weten of de Sitting Bull weer gaat rennen of dat hij er even rustig bij gaat liggen.

Prognose: Rennen of liggen?

Misschien helpt het dat El Salvador Bitcoin wil erkennen als officiële valuta. En wie weet houdt Elon Musk eens op de markt te plagen. Hopelijk gaat de markt ons positief verrassen. Maar wat als het sentiment niet omslaat? Gaat de stier liggen of rennen: We geven twee scenario’s: één liggen (negatief) en één rennen (positief).

Liggen

Gaat de bull er rustig bij liggen, dan valt de prijs waarschijnlijk terug naar 30.000 dollar (24.669 euro). Het is dan nog maar de vraag of dat niveau houdt als support. Verdere terug val richting 20.000 dollar (16.446 euro) is dan echt niet uitgesloten.

Rennen

Gaat de bull weer eens lekker rennen, dan komt het vertrouwen weer terug en zal 39.300 dollar (32.316 euro) de eerste weerstand zijn, gevolgd door 42.900 dollar (35.277 euro). Met een flink tempo kan hier makkelijk doorheen geblazen worden.

Leave a Reply