blog

Bitcoin schiet naar 55.000 dollar, hoogste punt sinds 12 mei

By 6 oktober 2021No Comments

Wauw, bitcoin bereikt 55.000 dollar! Dit is het hoogste punt sinds 12 mei. Wat is er aan de hand? De prijs lijkt zo hard te gaan door een short squeeze. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Bitcoin schiet omhoog

De short squeeze van vanmiddag zie je hieronder op de vijf-minutengrafiek. Binnen 5 minuten is de bitcoin koers met ruim 2.350 euro toegenomen. Volgens analist Will Clemente werden er binnen tien minuten ruim 26 miljoen dollar aan shortposities geliquideerd. Dit stuwde de bitcoin koers naar het hoogste punt sinds 12 mei. 

Veel shortposities, zwem tegen de richting in

Er zijn nog steeds veel investeerders die speculeren op een koersdaling. Dat zie je hieronder op de grafiek. De indicator onder de koersgrafiek is de funding rate van bitcoin futures op het platform BitMEX. Met behulp van bitcoin futures speculeer je op een koersstijging (longpositie) of een koersdaling (shortpositie). Het gaat hierbij om doorlopende futures-contracten, dus zonder eindtermijn. Om je positie open te houden, krijg of betaal je rente.

Zijn er relatief meer longposities? Dan betalen de longposities rente aan de shortposities. Er is dan sprake van een positieve funding rate. En wanneer er meer shortposities zijn, betalen shortposities rente aan longposities. Er is dan juist sprake van negatieve rente.

Ik hoor je denken: leuk, maar wat kan ik ermee? Vaak is deze rente een mooie contra-indicator. Je kan hem gebruiken om tegen de richting in te zwemmen.

Er is nu sprake van een negatieve funding rate, er zijn relatief meer investeerders die speculeren op een daling. Maar vaak doet bitcoin dan juist precies het tegenovergestelde: de koers stijgt. Op de grafiek geven we deze momenten aan met de groene lijnen.

Shortposities zijn brandstof voor bitcoin

We gaan nog iets verder de rabbit-hole in! Stijgt bitcoin verder, dan kunnen deze shortposities zorgen voor een short squeeze. Dat is een domino-effect van sluitende shortposities waardoor de koers nog verder kan groeien.

Hoe werkt dat? Ga je short, dan verwacht je een daling. Maar stijgt de koers juist, dan bereikt je shortpositie op een gegeven moment jouw stop-loss niveau. Dat is het punt waarop je jouw shortpositie niet meer kan betalen.

Dat zorgt voor een trigger, waarbij het handelssysteem de onderliggende bitcoin voor je terugkoopt.

En wordt er meer gekocht, dan drijft dat de koers omhoog. Een stijgende koers zorgt ervoor dat nog meer shortposities hun stop-loss bereiken, waardoor er nog meer bitcoin wordt gekocht. Dat drijft de koers nóg verder omhoog. Enzovoorts.

Het kan snel gaan

De situatie van nu lijkt erg op die van 1 oktober. Toen werd er binnen een uur voor honderden miljoenen euro’s aan shortposities automatisch gesloten. Binnen een kwartier steeg de koers met 2.500 euro. 

Leave a Reply