blog

Bitcoin nog volgende week 40.000 dollar, of crash van 30 procent?

By 4 januari 2021No Comments

De lockdown zorgde voor een rustige kerst, maar daar heeft bitcoin geen boodschap aan. Sinds september beweegt de bitcoin koers omhoog, en vanaf de kerst gingen de ontwikkelingen pas écht snel. In de periode tussen kerstavond en 3 januari is de prijs met ruim 12.000 dollar (9.768 euro) gestegen!

Maar sinds het hoogste punt is bitcoin met 13% gedaald. Wat kunnen we nu verwachten?

In januari 40.000 dollar

Hieronder zie je de daggrafiek van bitcoin, van september tot en met nu. De blauwe trendlijn onder de koers verloopt steeds steiler. In technische taal noem je zo’n beweging ook wel een parabolische beweging. Blijft bitcoin in dit tempo omhooggaan? Dan is een koers van 40.000 dollar (32.534 euro) op 10 januari helemaal geen gekke gedachte.

Bitcoin vindt telkens steun

Maar de laatste dagen ging het wel erg hard. Het kan dus zijn dat we eerst een correctie gaan zien. Je kijkt hieronder naar de vier uurs-grafiek van bitcoin, van midden oktober tot en met nu. De groene lijn onder de koers is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 candles van 4 uur. In het Engels ook wel de 50-moving average. Deze lijn werkt als een soort magneet voor de bitcoin koers. Na elke grote stijging vindt de prijs weer steun op deze lijn.

Zakt de koers nu opnieuw naar de 50-moving average? Dan vindt de koers ondersteuning op ongeveer 30.000 dollar (24.423 euro).

Correctie blijft mogelijk

Het sentiment rondom bitcoin is ongekend positief, maar toch moeten we oppassen. Een correctie blijft namelijk mogelijk. Hieronder zie je de weekgrafiek van bitcoin, en daaronder de Relative Strength Indicator. Dit indexcijfer tussen 0 en 100 geeft het momentum van de koers weer.

De RSI raakte vorige week een top aan van ruim 93, de hoogste waarde sinds 2013. Vaak volgt er na zo’n hoge waarde een grote correctie.

Waar moet je dan aan denken? De meeste analisten verwachten dat als er een correctie komt, deze ongeveer 30 procent zal zijn. Dat percentage is niet willekeurig, in de vorige bull market van 2016 en 2017 maakte de bitcoin koers vaker een dip van 30 tot 40 procent.

Hoe ver kan bitcoin zakken?

Als de koers zakt, hoe ver kan het dan gaan? Een daling van 30 procent komt ongeveer neer op 24.280 dollar (19.739 euro), en dat is toevallig ook een belangrijk Fibonacci-niveau. Deze zie je op de daggrafiek hieronder. Moeilijk leesbaar? Klik op de grafiek om deze te vergroten.


Hieronder zie je dezelfde niveaus, maar dan ingezoomd op de vier uurs-grafiek. De groene lijn op 24.280 dollar (19.739 euro) was in december een weerstand, maar kan nu dienen als een ondersteuning. 

Wat verwachten we van bitcoin?

De laatste dagen schiet de bitcoin koers als een raket omhoog. De markt is nu extra beweeglijk, handelen in bitcoin is daarom op eigen risico. Je kan veel geld verdienen, maar ook verliezen. Hieronder zie je onze verwachtingen voor de korte termijn op de uurgrafiek.

Bullish
Bitcoin is aan het dalen, maar in een markt als deze kan de trend snel omslaan. Lukt het om door de oranje lijn te breken? Dan is een koers van 34.500 dollar (28.061 euro) mogelijk, de groene lijn op de grafiek.

Blijft bitcoin in een parabolisch trend bewegen, dan is zelfs 40.000 dollar (32.534 euro) in de komende dagen mogelijk.

Bearish
De oranje lijn leek even een ondersteuning, maar het lukte bitcoin niet om dit niveau vast te houden. Blijft de koers verder zakken? Dan wordt de rode lijn op 30.000 dollar een belangrijk niveau om in de gaten te houden. Op 2 januari stonden traders in de rij om deze dip op te kopen, dat zie je aan de sterke reactie omhoog.

Leave a Reply