blog

Bitcoin neemt afstand van AEX en Amerikaanse aandelenmarkten als Dow Jones en SP500

By 20 oktober 2020No Comments

Is bitcoin afhankelijk van de grillen van de aandelenmarkten? Je zou soms kunnen zeggen van wel, in maart kelderde de aandelenmarkten, en bitcoin werd mee de afgrond ingetrokken. Maar data laat zien dat bitcoin zich nu aan het loskoppelen is.

Koppelt bitcoin zich los van aandelenmarkten?

Dat zie je op onderstaande uurgrafiek terug. Hieronder zie je de bewegingen van Amerika’s belangrijkste aandelenindex, de S&P 500, in het rood. In het blauw zie je de bewegingen van de bitcoin koers. Je kijkt naar de koershistorie van begin oktober tot en met nu. 

Tot aan 19 oktober bewogen bitcoin en de aandelenmarkten grotendeels gelijk. Maar daarna gebeurt er iets bijzonders: terwijl de S&P 500 daalt, stijgt bitcoin juist. Bitcoin lijkt zich op dit moment niets aan te trekken van de onrustige aandelenmarkt.

Positieve ontwikkelingen rondom bitcoin

Waarom stijgt bitcoin terwijl de aandelenkoersen dalen?  Dat heeft misschien te maken met het positieve sentiment rondom bitcoin. Naast particuliere investeerders durven ook steeds meer institutionele partijen zich te wagen aan bitcoin. En dat laten ze graag weten ook.

Het beursgenoteerd bedrijf Microstrategy heeft in totaal voor maar liefst 425 miljoen dollar aan bitcoin gekocht. Volgens de website Bitcoin Treasuries bestaat bijna 30 procent van Microstrategy’s activa uit bitcoin. CEO Michael Saylor is helemaal om, en heeft op zijn bedrijfswebsite zelfs een apart katern over bitcoin.

Jack Dorsey heeft twee bedrijven, Twitter en Square. Laatstgenoemde heeft een paar weken geleden voor 50 miljoen dollar aan bitcoin gekocht. Een goede zet, inmiddels zijn deze bitcoins bijna 56 miljoen dollar waard.

Beperkt aanbod, stijgende vraag

Volgens Bitcoin Treasuries hebben bedrijven nu gezamenlijk 760.000 bitcoin. Dat is ruim 3,6 procent van alle bitcoins die in handen zijn van institutionele partijen.

Tel daarbij op dat veel investeerders niet zomaar bereid zijn om hun zuurverdiende bitcoin zomaar te verkopen. Ruim 63 procent van alle bitcoins staat al langer dan een jaar stil. Dat zijn meer dan 11,5 miljoen bitcoins die niet vrij beschikbaar zijn op de markt. 

Maar dat is nog niet alles. Naar schatting van Chainalysis zijn 3,7 miljoen bitcoin voor altijd verloren. Bijvoorbeeld door verlies van het wachtwoord, of van een bestand waar de private keys op staan.

Dit alles maakt bitcoin ongelofelijk schaars. Is het aanbod beperkt, en blijft de vraag stijgen? Dan is dat alleen maar meer brandstof voor een vlammende bitcoin koers.

Leave a Reply