blog

Bitcoin naar 100.000 dollar na de volgende bitcoin halving?

By 28 april 2020No Comments

In een week tijd is de bitcoinkoers met ruim 15 procent gestegen. Op dit moment is bitcoin net iets minder dan 7.700 dollar (7.090 euro) waard. Het ziet er allemaal weer wat positiever uit voor de koers. En zeker met de bitcoin block halving in het vooruitzicht, die is al over twee weken. Wat kan dit voor impact hebben op de prijs de komende weken?

Wat is de bitcoin block halving?

Tijdens de bitcoin block halving wordt de beloning voor bitcoin miners gehalveerd. Dit gebeurt ongeveer om de vier jaar. Maar om precies te zijn om de 210.000 transactieblokken. Het duurt gemiddeld tien minuten om een transactieblok toe te voegen, dus reken maar uit!

Die minerbeloning is nu nog 12,5 bitcoins per verwerkt transactieblok, maar wordt over ongeveer twee weken gehalveerd naar 6,25 bitcoins. Deze beloning is tegelijkertijd de instroom van nieuwe bitcoins op de markt.

De bitcoin block halving heeft daarmee dus direct effect op het (nieuwe) aanbod van bitcoin, en dus ook op de prijs. Want halveert de instroom van nieuwe bitcoin, en blijft de vraag gelijk? Dan heeft dat een positieve impact op de prijs.

Ook speelt mee dat miners dan minder bitcoin kunnen verkopen op de markt, de verkoopdruk neemt af. Bitcoin miners verkopen vaak een (deel van) hun bitcoinbeloning om de energiekosten te betalen. De energierekening moet namelijk gewoon in dollar of euro worden afbetaald.

Eerdere halveringen waren een succes

Bitcoin begon in januari 2009 met een minerbeloning van 50 bitcoins. Dat lijkt veel, maar je moet er rekening houden dat bitcoin toen nauwelijks waarde had. Op dat moment kon je bijvoorbeeld nog geen pizza kopen op Thuisbezorgd met de cryptomunt. Bitcoin was toen voornamelijk nog een verzamelobject voor enthousiasten.

De eerste halvering was op 28 november 2012, toen de beloning halveerde naar 25 bitcoins. Op dat moment betaalde je slechts 12 dollar (11,06 euro) voor één bitcoin. Ruim een jaar later is de koers met 9.604 procent gestegen tot 1.165 dollar (1.073 euro).

De tweede halving was op 9 juli 2016, na deze halvering kregen miners nog maar 12,5 bitcoins per transactieblok. Bitcoin steeg toen van 650 dollar (600 euro) naar 19.700 dollar (18.150 euro), een toename van maar liefst 2.936 procent!

Vaak bereikt de koers dus ongeveer een jaar na de bitcoin block halving een nieuw hoogtepunt. Waar gaat de bitcoin prijs naartoe na deze halving? Om een antwoord te geven op die vraag kijken we naar het stock-to-flow model van PlanB.

Het stock-to-flow-model en de prijs van bitcoin

PlanB is een kwantitatief analist die regelmatig van zich laat horen op Twitter. Zijn meest bekende werk is het stock-to-flow model over de koers van bitcoin. Stock to flow is een concept wat al langer bestaat, maar PlanB past het voor de eerste keer toe op de koers van bitocin.

Bij activa zoals goud en bitcoin geeft de stock to flow aan hoeveel jaar het duurt om de huidige voorraad te verdubbelen. Dat cijfer geeft een goed beeld van hoe schaars een goed is. Elke vier jaar halveert de instroom van nieuwe bitcoin, wat bitcoin schaarser maakt. De stock-to-flow van bitcoin verdubbelt dan.

PlanB legde de stock-to-flow over de prijs van bitcoin, en ontdekte een verband. In de afgelopen tien jaar volgde de prijs van bitcoin de stock-to-flow.

Niet helemaal precies overigens, soms komt de prijs boven de lijn en soms eronder. PlanB noemt zelf de metafoor van de dronkenlap die een hond uitlaat. De man zwalkt soms over de weg, maar vindt uiteindelijk de weg thuis.

Blijft het model standhouden? Dan komen we uit op een bitcoin prijs van 100.000 dollar ergens in de komende vier jaar. Dat klinkt vergezocht, maar het gaat om een toename van ongeveer 1.200 procent vergeleken met de prijs van nu. Leg je dat naast de prijsontwikkelingen na de vorige halvings (9.604% en 2.936%), dan klinkt dat eigenlijk helemaal niet vreemd. Na elke halvering wordt de groei procentueel wat minder.

De hype is real

Je zou denken dat alle aandacht nu naar het coronavirus gaat, maar ook naar de bitcoin block halving wordt veel gezocht. Sterker nog, de hype rondom de bitcoin halving is nu groter dan in 2016.

Hieronder zie je de hoeveel er naar de halving wordt gezocht. De data is afkomstig van Google, zij verwerken de interesse aan de hand van een indexcijfer. Een cijfer van 0 betekent geen interesse en 100 betekent een toppunt in interesse.

Vier jaar geleden begon de interesse voor de bitcoin halving pas een maand ervoor op gang te komen. De piek in het aantal zoekopdrachten werd in de week van 3 juli gehaald, met een indexcijfer van 65.

Nu is dat anders. Al een jaar voor de bitcoin halving begonnen mensen naar de halving te zoeken. En de piek lijkt nog steeds niet bereikt te zijn, vorige week werd nog een record gehaald. Met een indexcijfer van 100 is de interesse in de halving hoger dan ooit.

Vooral in Slovenië wordt er veel gezocht naar de halving, blijkt uit cijfers van Google. Maar ook in Nederland is de interesse groot, zelfs groter dan in de Verenigde Staten. Er wordt met spanning uitgekeken naar de volgende halving.

Wat verwachten we de komende weken van de koers?

De bitcoin block halving kan op lange termijn grote impact hebben op de koers. Maar wat verwachten we van de koers op korte termijn, bijvoorbeeld de komende weken? We kijken naar zowel een positief (bullish) als een negatief (bearish) scenario.

Je kijkt hieronder naar de bitcoinkoers in dollars, van maart tot en. met nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Bullish
Op dit moment lijkt de koers weerstand te vinden op 7.800 dollar (7.167 euro), dat is de rode balk op de grafiek. Begin maart vond bitcoin hier nog even ondersteuning, voordat de prijs naar 3.800 dollar (3.500 euro) zakte.

Lukt het bitcoin om de 7.800 dollar te doorbreken? Dan komt 8.000 dollar (7.350 euro) in beeld. Dat staat gelijk met het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 200-dagen. Op de grafiek is dit gemiddelde afgebeeld met de groene lijn, die we hebben doorgetrokken met een stippellijn. We verwachten dat dit een nieuwe weerstand kan worden.

In het geval dat de koers ook daardoorheen breekt, kan de prijs stijgen naar 8.500 dollar (7.800 euro). Dat is de bovenste groene balk op de grafiek. Dit was eind februari nog een sterke ondersteuning.

Bearish
Wanneer bitcoin zakt is 7.400 dollar (6.800 euro) de eerste zone, de oranje balk op de grafiek. De afgelopen week heeft dit niveau zijn dienst bewezen als ondersteuning.

Duikt de koers onder de oranje balk, dan komt eerst 7.000 dollar (6.435 euro) en daarna 6.600 dollar (6.070 euro) in beeld. Vooral de laatste prijs is interessant, in heel april is bitcoin nog niet onder dit niveau gekomen. Ook deze keer kan 6.600 een sterke ondersteuning vormen.

Nog twee weken te gaan voor de bitcoin halving dus! Wat denk jij dat het met de prijs doet?

Leave a Reply