blog

Bitcoin motor begint te haperen, binnenkort daling naar 45.000 dollar?

By 22 april 2021No Comments

Vorige week bereikte bitcoin nog een nieuw record, maar de motor begint wat te haperen. Kunnen we snel een nieuw record verwachten? Of gaat de cryptocurrency de komende weken ook zakken? Snel door naar de grafieken!

Weerstand op 60.000 dollar

Je kijkt hieronder naar de weekgrafiek van de bitcoin koers van oktober vorig jaar tot en met nu. Bitcoin heeft al bijna twee maanden moeite om door de sterke weerstand van 60.000 dollar (49.817 euro) heen te breken. Op weekniveau heeft de koers voorlopig ondersteuning gevonden op 51.000 dollar (42.339 euro), de middelste blauwe lijn op de grafiek. Zakt bitcoin nog verder weg, dan komt de bodem van 45.000 dollar (37.358 euro) in beeld.

Momentum slaat om

We blijven nog even bij de weekgrafiek, en zoomen wat uit op de grafiek. Je kijkt nu naar de weekgrafiek vanaf september 2018. Het lijkt erop dat het momentum aan het omslaan is, dat zie je aan de koersgrafiek en de twee indicatoren daaronder.

De grafiek met de paarse lijn is de Relative Strength Indicator (RSI), deze geeft de sterkte van de markt weer. We zien nu divergentie tussen de bitcoin koers en de RSI. Dat betekent dat de koers een stijgende beweging maakt, terwijl de RSI daalt. Vaak is dit een teken dat het positieve momentum omslaat.

Daaronder zie je de MACD, deze indicator geeft je ook een idee van het momentum. De groene balkjes kleuren lichter, wat betekent dat het positieve momentum van de afgelopen weken aan het afzwakken is. Ook zie je dat de blauwe lijn bijna onder de oranje lijn duikt. Gebeurt dit? Dan spreek je van een bearish cross. Dit is vaak een voorbode voor een langere periode van dalende koersen.

De koersen zijn hetzelfde als het weer: in grote lijnen kan je voorspellen waar het heengaat, maar uiteindelijk regent het nooit wanneer je je paraplu meeneemt. Deze indicatoren wijzen erop dat de koers kan gaan dalen. Maar lukt het bitcoin om snel te herstellen? Dan hoeft er geen bearish cross te komen.

Bitcoin zakt door ondersteuning

We gaan door naar de daggrafiek, en zien dat bitcoin nog steeds in een stijgende trend is. Maar ook op de daggrafiek zijn er wat signalen dat deze mooie trend kan omslaan. Tot een paar dagen terug lukte het bijvoorbeeld nog altijd om een hogere bodem neer te zetten. Eerst rond 45.300 dollar (37.613 euro), daarna op 51.226 dollar (42.534 euro) en vervolgens bij 55.855 dollar (46.377 euro).  Maar voor het eerst sinds februari laat bitcoin een lagere bodem zien.

Daar komt bij dat de koers door een belangrijke ondersteuning is gebroken. De rode lijn op de grafiek is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen, of ook wel de 50-dagen moving average. Dit was tot voor kort nog een sterke steun.

Het volgende steunpunt wat dan in de buurt komt is de 100-dagen moving average, de oranje lijn op de grafiek. Die beweegt nu rond de 49.400 dollar (41.020 euro).

Dubbele bodem geeft hoop

Wel erg pessimistisch allemaal, is er dan niets positiefs te melden? Naast dat de terrassen volgende week weer opengaan, zien we gelukkig op de vieruursgrafiek ook iets moois. Op korte termijn vindt bitcoin ondersteuning op 53.500 dollar (44.438 euro). Dit is een belangrijke prijs, bitcoin heeft op dit punt een totale marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar (830 miljard euro).

Daarnaast is er sprake van een dubbele bodem, en dat is ook een positief teken. Je ziet dat bitcoin de blauwe lijn twee keer raakt. Kan bitcoin de stijgende lijn weer oppakken? Dan is het belangrijk dat de koers door de dalende zwarte trendlijn breekt.

Wat verwachten we van bitcoin?

Gemixte signalen! De indicatoren laten zien dat bitcoin voor een langere periode kan gaan dalen. Maar op korte termijn hebben we misschien de bodem alweer gezien. Wat verwachten we van bitcoin de komende dagen? We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish
Is ‘de lijn van 1 biljoen dollar’ een sterke ondersteuning? Dan kan bitcoin een poging doen om door de zwarte trendlijn te breken, op dit moment rond 57.500 dollar (47.765 euro).

De volgende uitdaging wordt 60.000 dollar (49.842 euro). Sluit bitcoin de week af boven de bovenste blauwe lijn, dan is dat een sterk signaal voor de toekomst.

Bearish
Zakt de koers? Dan vinden we de volgende ondersteuning al op 50.600 dollar (42.030 euro), de onderste blauwe lijn op de grafiek. Daarna kan 45.000 dollar (37.379 euro) steun bieden.

Leave a Reply