blog

Bitcoin moet op en neer gaan, over emotie en blik op lange termijn

By 22 mei 2021No Comments

Bitcoin is de afgelopen maand met tientallen procenten gedaald ten opzichte van het hoogste punt ooit. Dit soort aanzienlijke prijsdalingen voelt nooit goed. En voor veel mensen zijn deze dalingen zelfs ronduit pijnlijk.

Leer van de beste

Iedereen met  ervaring in de bitcoin- en cryptomarkt, snapt dat het recht op snelle stijgingen, gepaard gaat met veel volatiliteit. Maar omdat we nu in een nieuwe bullrun zitten, en er veel nieuwe investeerders bij zijn gekomen, is het tijd om wat oude wijsheden op te rakelen.

  • ‘De intelligente belegger is een realist die verkoopt aan optimisten en koopt van pessimisten.’ – Benjamin Graham
  • ‘Investeer voor de lange termijn. Word niet te hebberig en niet te bang.’ – Shelby MC Davis
  • ‘Als je je emoties niet kunt beheersen, kun je je geld niet beheersen.’ – Warren Buffett

Maar wat onderscheid de allerbeste investeerders van de rest? Hebben ze een of ander geheim algoritme dat ze hebben geschreven? Hebben ze alleen maar geluk? Misschien is het iets dat ze eten? Of een specifieke dagelijkse routine die ze hebben?

Lange termijn en emotie

Zoals je wellicht al kan raden aan de hand van de gekozen citaten, heeft dit bijna altijd te maken met denken op de lange termijn en emotionele controle. Anthony Pompliano zegt dat je niet langdurig kan blijven presteren als je je uitsluitend richt op prijsbewegingen op korte termijn, beslissingen op korte termijn en volatiliteit op korte termijn.

‘Je kunt ook geen goede beslissingen nemen als je constant fluctueert van angst naar hebzucht naar angst en weer terug naar hebzucht. Dat is niet hoe de wereld werkt. Je moet je emoties onder controle houden. Je wilt nooit geloven dat de dingen beter zijn dan ze zijn en je wilt nooit geloven dat de dingen erger zijn dan ze zijn. Het doel is om altijd de touwtjes in handen te hebben.’

Dalingen van 40% ook in voorgaande bullruns

Maar hoe vertaalt zich dat naar bitcoin? Stel jezelf de volgende vragen: Is er iets veranderd in de macro-omgeving? Zijn er onderliggende fundamentals die zijn veranderd? Het antwoord op beide vragen is nee. De waarde van bitcoin op deze wereld is nog steeds hetzelfde, ook al verandert de prijs. Prijs en waarde zijn niet hetzelfde.

Er waren bijvoorbeeld twee afzonderlijke dalingen van 40% in de bullmarkt van 2017. Ja, in hetzelfde jaar dat bitcoin met een factor twinig steeg, daalde de munt ook twee keer met 40%. Volatiliteit werkt in beide richtingen.

Elke bullmarkt brengt een nieuwe lichting enthousiastelingen en investeerders met zich mee. Ze moeten wennen aan de beweeglijkheid van de bitcoin koers. Wennen aan de euforie en de wanhoop. Je krijgt het goede met het slechte in bitcoin. Dit is een natuurlijk onderdeel van de marktcycli.

Als je nieuw bent, welkom, dit hoort er allemaal bij. Als je al een tijdje meeloopt, dan ken je de klappen van de zweep.

Leave a Reply