blog

Bitcoin mining steeds lucratiever na verbod China

By 6 juli 2021No Comments

De koers heeft deze week een kleine opleving gekend waarbij we boven de 30.000 euro per bitcoin uitkwamen, maar op het moment van schrijven handelen we daar weer net onder. De belangrijkste gebeurtenis deze week is uiteraard de grootste difficulty adjustment in de geschiedenis van bitcoin geweest. De moeilijkheidsgraad voor miners is met 27,94 procent gedaald nadat China een heksenjacht begon tegen de bitcoin miners in het land.

De aanval van China op het netwerk is het ultieme bewijs van de veerkracht van bitcoin en tot nu toe doet het protocol precies wat we mogen verwachten. Bitcoin maakt gewoon nog iedere tien minuten een blok en transacties worden nog altijd verwerkt. Dat alles gebeurt terwijl ongeveer 50 procent van alle mining-hardware een nieuw onderkomen zoekt om het netwerk op een later moment weer te versterken. Tijd om eens naar wat on-chain mining statistieken te kijken om beter te begrijpen wat er aan de hand is met bitcoin.

Langzaamste blokken sinds 2009

De afgelopen week was een periode van enorme volatiliteit voor de mining-industrie nadat het Chinese verbod op mining zijn impact op het netwerk liet voelen. Een significant deel van de hashing power is voorlopig buiten werking gesteld en dat heeft het tempo waarop blokken worden gevonden verlaagd tot een historisch laag niveau. Op een zeker moment duurde het gemiddeld 32,6 minuten voordat een nieuw blok werd gevonden. Een bloktijd die we sinds het jaar 2009 niet hebben gezien.

Gelukkig was deze enorm trage bloktijd slechts van korte duur en zijn we vrij snel daarna naar een gemiddelde van 800 tot 900 seconden per blok gegaan. Wat nog steeds een stuk trager is dan het doelwit van 600 seconden per blok.

Bron: Glassnode

In grafiek van Glassnode kun je zien dat we in deze periode de traagste gemiddelde bloktijd sinds 2009 hebben gehad. De vorige keer dat we rond dit niveau zaten qua bloktijd was na de crash van 2017 met een gemiddelde bloktijd van 1.774,5 seconden. Voor beginnende bitcoiners zijn dit soort gebeurtenissen een goede manier om te leren hoe het bitcoin protocol werkt en zich aanpast aan de nieuwe situatie.

Omzet overgebleven miners krijgt boost

De Chinese heksenjacht op de miners is niet voor iedereen slecht nieuws, want voor de overgebleven 50 procent van de miners betekent het uiteraard meer bitcoin. Hoewel de totale omzet die miners onder elkaar mogen verdelen flink is gedaald, zitten miners die nu nog actief zijn er relatief warmpjes bij. In april handelde bitcoin rond de recordkoers en mochten miners gemiddeld tussen de 40 en 50 miljoen euro verdelen.

Nu ligt de bitcoin koers ongeveer 50 procent lager, maar tegelijkertijd is de hash rate met 38 tot 49 procent afgenomen, omdat de Chinese concurrentie gedwongen hun operaties moesten staken. De gemiddelde totale omzet van miners ligt momenteel tussen de 21 en 25 miljoen euro. Wat dat betreft heeft de mining-industrie op dit moment weinig te klagen.

Het wordt interessant om te zien wat er met de mining-apparatuur uit China gaat gebeuren. De verwachting is dat de miners binnen afzienbare tijd weer aan het werk worden gezet, maar niemand weet precies wat er aan de hand is. Een ander scenario waar we rekening mee moeten houden is dat China momenteel alle miners verzamelt om ze zelf aan het werk te zetten. De komende maanden gaan hoe dan ook belangrijk worden voor de mining-industrie.

Leave a Reply