blog

Bitcoin minen verboden in Chinese regio Binnen-Mongolië

By 17 september 2019No Comments

Lokale Chinese regeringsbeambten hebben besloten om het minen van bitcoin in de regio Binnen-Mongolië te verbieden.

Huh, Binnen-Mongolië?

Binnen-Mongolië, ook wel Zuid-Mongolië genoemd, is een autonome regio in China. Dit gebied grenst aan Mongolië en Rusland. De naam Binnen-Mongolië wordt gebruikt om het gebied te onderscheiden van Buiten-Mongolië, de naam die de regering van China gebruikte om het huidige onafhankelijke Mongolië te kenmerken.

Afbeelding van Wikipedia

Misschien ben je hier wel eens geweest tijdens een vakantie in China. Er reizen namelijk veel toeristen door dit gebied omdat een belangrijk deel van de Chinese Muur hier door heen loopt. Op het kaartje wordt de regio in het rood weergegeven.

Aandacht verleggen, geen ruimte meer voor mining

Volgens de Chinese website ChainNewz wil de regio zich richten op cloud computing, big data en blockchain. Het minen van virtuele valuta wordt omschreven als pseudo-financiële innovatie die geen verband houdt met de reële economie.

Het ontmoedigingsbeleid treedt per direct in en is opgedeeld in drie fases.

  1. Tussen 3 september en 25 september wordt de tijd genomen om te onderzoeken of de miners in de verschillende steden en dorpen ook daadwerkelijk stoppen.
  2. Het ministerie van Industrie en Informatietechnologie verwacht voor 30 september een verslag.
  3. Tussen 10 oktober en 30 oktober wordt geëvalueerd en wordt een inspectieteam samengesteld. Zij moeten ook zorgen voor handhaving.

Veel miners in China

Coinshares verrichte begin dit jaar onderzoek naar het effect van het minen van bitcoin op het milieu en het klimaat. Belangrijk onderdeel is om te weten waar de miners zich bevinden. De afbeelding hieronder komt uit hun onderzoeksrapport (pdf).

Chinese miners bevinden zich voornamelijk in een handjevol provincies: 80 procent zit in Sichuan, de rest is verdeeld over Yunnan, Guizhou, Tibet, Xinjiang, Heilongjiang en Binnen-Mongolië.

Deze provincies hebben lage elektriciteitskosten, snel internet, en in het geval van de noordelijke regio’s zoals Binnen-Mongolië, lage temperaturen waardoor er niet in koeling geïnvesteerd hoeft te worden.

Hopelijk geen invloed op hashrate bitcoin

Dit zou nog wel eens gevolgen kunnen hebben voor de hashrate van het bitcoin netwerk. Hoewel, misschien ook wel niet. Met de hashrate gaat het eigenlijk best goed, die staat op dit moment op recordhoogte: Het bitcoin netwerk is nog nooit zo veilig geweest.

Op 21 augustus waren er grote overstromingen in China waardoor verschillende zogenaamde miningfarms geraakt werden. Dit had nauwelijks invloed op de beschikbare hashrate, sterker nog, die bleef alleen nog maar doorgroeien.

Er wordt gespeculeerd dat miners anticiperen op de bitcoin block halving in mei (of april) 2020. Ook kunnen litecoin miners overgestapt zijn op het minen van bitcoin. De hashrate op het litecoin netwerk is na de litecoin halving in augustus dit jaar flink afgenomen.

In april van dit jaar was er sprake dat minen in heel China verboden zou kunnen worden. Dat ging destijds (en nu nog steeds) om een voorstel en die is vooralsnog niet omgezet in wetgeving.


Stem op ons


Leave a Reply