blog

Bitcoin koers en technische analyse; glazen bol of heilige graal?

By 18 juni 2021No Comments

Laten we vandaag eens iets dieper ingaan op het principe van technische analyse. Hier is ruimte voor want bitcoin volgt een relatief kalm patroon dat we, met name met de community, al enige tijd scherp en doeltreffend volgen.

Technische analyse is geen waarzeggertje-spelen. Het lijkt erop alsof er twee mogelijkheden zijn bij de meeste mensen.

  • A: Technische analyse is een fabeltje en men wil er helemaal niets van weten.
  • B: Technische analyse is een soort heilige graal en alles moet ervoor wijken.

Kort door de bocht worden technisch analisten door sceptici vaak op de hak genomen: “Ja het kan omhoog of het kan omlaag.” In zekere zin berust deze conclusie op de waarheid. Iedereen die 1.000% zeker van zijn gelijk is zou ik met een grote boog mijden. De enige juiste conclusie die je kunt trekken is dat je het niet weet! Heel simpel: Ik weet het ook niet.

Een munt opgooien en op basis daarvan beslissingen maken ben ik ook geen fan van; laat staan het volgen van collega’s, de monteur of je kapper. Je wilt toch enigszins beslagen ten ijs komen en hieronder beschrijf ik hoe ik dit al jaren aanvlieg.

Allereerst probeer je op hoger niveau te bepalen waar de markt zich begeeft. In een bullish of bearish markt. Daarnaast kijk ik persoonlijk ook altijd naar de reguliere markt en uiteraard externe factoren. Zoals natuurlijk corona op dit moment. Zolang er op macro-niveau geen hele gekke schuivingen plaatsvinden kun je concluderen dat de grotere trend nog in tact is. In dit geval zou deze bull run dus voortgang kunnen hebben.

Op enig punt komt als afweging bij mij dan ook wat er uit de grafiek komt. Waar ik naar zoek zijn potentiële trendommekeer punten. Dit zijn sleutelzones in de markt waar we een plafond of bodem kunnen vinden.

De historie van de grafiek kan bijvoorbeeld laten zien dat we rond een mogelijke supportzone zitten en het volume zakt op de daling. Dat het volume wegzakt betekent dat de paniek minder wordt én dat er minder en minder mensen bereid zijn nog te verkopen. Dan kan dat een potentiële trendbreuk zijn en als bovenstaande opvatting over de markt nog hetzelfde is besluit ik om in te stappen.

bitcoin_koers_en_technische_analyse_glazen_bol_of_heilige_graal_grafiekAfbeelding 1: dagelijkse grafiek van bitcoin op cryptocurrency exchange Coinbase

Dit is letterlijk wat we hierboven hebben waargenomen in de afgelopen weken. Dit maakt dat je toch (deels) op basis van technische analyse, in combinatie met het vormen van jouw eigen beeld over de status van de markt, bewuste keuzes maakt.

Op dit moment zou ik support willen zien rond de $37.000. Dat is exact ook de medium Bollinger band van de dagelijkse grafiek. Daaronder bestaat het gevaar dat de $30.000 geen stand gaat houden en dit slechts een opleving was.

In het bullish vervolg, wat mijn scenario A is, maakt de bitcoin koers een beweging vanuit deze zone over de $39.000 richting de $42.500 en mogelijk de $45.000. Indien plan A mislukt en er geen kracht wordt gevonden om te stijgen treedt mijn plan B in werking. Dit houdt in om onder de $36.500 mogelijk een deel te verkopen om niet meegesleurd te worden in de ellende en dan wachten tot er weer een nieuwe vorm op de grafiek zichtbaar wordt en de paniek wegebt.

Dus ja, we kunnen stijgen… we kunnen dalen… zelfs sideways! Voor mij is het cruciaal dat we hier rond de $37.000 standhouden en doorpakken. Zo niet, dan schaaf ik mijn plan bij maar kom niet op de blaren te zitten. Het doel is om een plan te hebben. Zonder plan blijf je sowieso reactief in de markt en kan ik je verklappen; dan ben je altijd te laat!

Leave a Reply