Heeft de bitcoin koers wel een bodem? De coin wordt in ieder geval wel tegen een bodemprijs verhandeld. De wekelijkse rode candle is zo rood als de kaart die Nigel de Jong had moeten ontvangen in de finale. Maar zelfs de onderkant van de candle van afgelopen week bood niet genoeg ondersteuning voor bitcoin, want de cryptocurrency zakte zelfs even onder de 6.600 dollar. En dit is een gevaarlijke zone, want zo komt 5.000 dollar wel heel dichtbij en dat is een kritiek punt.
In het holst van de nacht prijsactie
Als er sterke volatiele actie is op de markt, dan gebeurt dat vaak in een korte tijdspanne. En helaas ook vaak als de meesten van ons slapen of net voor het eerst snoozen. Posities worden massaal geliquideerd en er sprake van een long squeeze.
Gedurende het weekend leek bitcoin mooi sideways te bewegen en zo vlak boven de 7.000 dollar te blijven. Maar toen de werkweek eenmaal aanbrak, zakte de koers in elkaar met als dieptepunt 6.578 dollar. Dit is een prijs die we sinds mei van die jaar niet meer hebben gezien.
Halvening al geweest?
Als je kijkt naar de afgelopen 24 uur, dan heeft bitcoin 7% verloren en wekelijks zelfs 22%. Als je het vergelijkt met het hoogtepunt van dit jaar op 27 juni, dan lijkt de halvening al plaats te hebben gevonden want bitcoin heeft 52% ingeleverd.
Op Tradingview.com is te zien dat de RSI (graadmeter voor koop- en verkoopdruk) oversold is. Volgens de technische indicatoren wordt bitcoin nu te veel verkocht, en dat kan reden zijn voor een kleine spurt omhoog.
Dat voorspelt trader Josh Rager ook. Hij kijkt naar dezelfde chart en vraagt zichzelf af wanneer bitcoin herstelt richting 7.000 dollar. Komt er nog een val of niet, voor we weer naar 7.000 dollar gaan?
$BTC Weekly close
18% drop this week and currently trying to hang out to the $6800s
Funding still positive, so not overly bearish at this point as $6300s would be an eventual target here, the only question is does it bounce back up to high $7ks before or after the next drop pic.twitter.com/UkNj7kJT9W
— Josh Rager ? (@Josh_Rager) November 25, 2019
En die 5.000 dollar?
5.000 dollar is een belangrijke grens om in de gaten te houden. Want als we daar onder duiken dan zitten we onder het voortschrijdend gemiddelde van de 200MA, dat is voortschrijdend gemiddelde van 200 meetpunten. Elk meetpunt is één candle van een week in dit geval. Deze indicator was zelfs in de jaar lange bearmarkt van 2018 een solide ondersteuning gebleken.
Begin dit jaar tikten we de 200MA ook heel even aan en vanaf dat moment waren het louter groene wekelijkse candles. Dus ja, 5.000 dollar kan reden voor paniek zijn, maar ook een houvast voor een herhaalde weg naar boven.