blog

Bitcoin is een tumor, mogelijk gemaakt door slecht monetair beleid, aldus Nasib Taleb

By 17 september 2022No Comments

Nasib Taleb noemt Bitcoin een tumor, het product van goedkoop geld. Taleb is niet zo maar iemand, hij is de auteur van het beroemde boek The Black Swan.

Bitcoin en vastgoedmarkt zijn tumoren

In een interview met CNBC noemde de auteur Bitcoin en de vastgoedmarkt tumoren. Deze zijn beide opgeblazen door wat hij incompetent monetair beleid noemt.

Hiermee doelt hij op de lage rente, en zelfs de 0-rente die de Amerikaanse centrale bank heeft geïmplementeerd. Dit zou niet alleen de economie schaden, maar is volgens Taleb ook verantwoordelijk voor zeepbellen zoals bitcoin.

“Bij nulrentetarieven… voor lange tijd schaad je de economie. Je creëert bubbels, creëert tumoren zoals bitcoin, creëert hedgefondsen die niet zouden moeten bestaan, maar al 15 jaar bestaan,” zei Taleb.

Het economische herstel na de coronacrash ligt vlak achter ons, maar Talib doelt wijst op de reactie van de FED op de crisis van 2008.

Crisissen dicteren rente Fed

De streefrente van de Fed had tussen 2008 en 2015 een bandbreedte van 0% tot 0,25%. Dit was bedoeld om de economie weer op gang te helpen na de wereldwijde financiële crisis van 2008.

De Fed verlaagde in 2020 ook de rente opnieuw tot bijna nul als reactie op de COVID-19-pandemie.

Voordat we verder gaan even een uitleg van wat streefrente precies is.

Wat is de streefrente van de Fed?

Klanten storten geld bij banken, en die deposito’s verschaffen banken het kapitaal dat nodig is om leningen en andere vormen van krediet aan hun klanten te verstrekken.

Volgens de kapitaalvereisten van regelgevers moeten deze banken bij sluitingstijd (overnight) een bepaald percentage van hun totale kapitaal in reserve houden om stabiliteit te waarborgen.

De hoeveelheid kapitaal die door banken moet worden aangehouden, verschilt van dag tot dag naarmate er geld wordt toegevoegd en opgenomen, en leningen worden goedgekeurd en terugbetaald. Dit betekent dat hun reservevereisten ook elke dag veranderen.

Banken moeten vaak van de ene op de andere dag geld lenen van andere financiële instellingen om te voldoen aan deze reservevereisten, of ze hebben overtollig reservekapitaal om uit te lenen aan hun collega-banken. De streefrente van de Fed biedt een referentie die banken kunnen aanhouden om geld te lenen of uit te lenen.

In het verleden is dit overnight-leensysteem vastgelopen waardoor de Fed miljarden dollars verstrekte aan banken zodat ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Een lage streefrente stimuleert banken om meer en goedkoper geld uit te lenen voor bijvoorbeeld hypotheken of om bitcoin te kopen.

Fed verhoogt rente en beleggers worden wakker geschud

Taleb zegt dat door dit soepele monetaire beleid een hele generatie beleggers zich niet bewust is van de gevolgen van een recessie. Hij zegt dat deze beleggers binnenkort hard wakker worden geschud, aangezien de Fed de rente juist aan het verhogen is om inflatie tegen te gaan.

De Fed wil deze renteverhogingen doorvoeren om de markten “terug naar het normale economische leven” te brengen. Talib denkt dat ‘normaal’ betekent dat de rente zal stijgen tot zo’ 3 tot 4 procent.

In de grafiek hieronder is de oranje lijn de bitcoin koers in dollars, de groene lijn is de rente.

Bron: Tradingview

Vlak na de rentedaling in 2020 na het begin van de coronapandemie, steeg bitcoin van 3.000 dollar binnen een paar maanden naar 10.000 dollar, om binnen een jaar zelfs te stijgen naar 60.000 USD.

Is Bitcoin klaar voor huidige crisis?

Vorig jaar noemde hij Bitcoin een besmettelijke ziekte en een verouderd product van lage rentetarieven dat nul waarde heeft in een interview met CNBC. Sinds de wereld te maken heeft met hoge inflatie, wordt de rente opgeschroefd door de centrale bank en tegelijkertijd zakte bitcoin van 60.000 naar 20.000 dollar.

Heeft Taleb gelijk?

Nee, Bitcoin is uiteraard geen besmettelijke ziekte en zal altijd waarde hebben. Althans, zolang de wereld waarde hecht aan een decentraal betaalsysteem dat niet gecorrumpeerd kan worden door politici en banken. De koers kan op en neer gaan en deze bewegingen kunnen correleren met de rente van de Fed, maar bitcoin gaat gewoon door. Blok na blok.

Volgens de whitepaper werd de oprichting van Bitcoin ingegeven door het falen van monetair beleid en een gebrek aan transparantie waardoor de wereldwijde economie in 2008 in elkaar zakte.

Het is afwachten of Bitcoin er nu al klaar voor is om het licht aan het einde van de huidige donkere tunnel te zijn.

Leave a Reply