blog

Bitcoin is 10 keer beter in goud zijn dan goud zelf leert geschiedenis

By 22 september 2020No Comments

Tyler Winklevoss, een van de twee Winklevoss broers, bekend van de Facebookfilm The Social Network en mede-oprichter van cryptocurrency exchange Gemini, zegt dat bitcoin beter in goud is dan goud zelf. En niet een klein beetje ook, hij durft er zelfs factor 10 aan te geven. Hij geeft hier verschillende redenen voor.

Eigenschappen vergelijken

Hij kijkt naar de eigenschappen schaarste, opslag, duurzaamheid, draagbaarheid, deelbaarheid, vervalsingsmogelijkheden en acceptatie. Winklevoss zegt dat bitcoin goud verslaat op al deze factoren, behalve acceptatie. Acceptatie vertaalt zich in de totale waarde van de markt, ofwel marktkapitalisatie. Die van goud is vele malen hoger dan die van bitcoin.

Populariteit komt met tijd

Goud heeft natuurlijk duizenden jaren meer de tijd gehad om populariteit te winnen. Als je dat vergelijkt met het nog prille bestaan van bitcoin, krap tien jaar, dan is het niet gek dat de acceptatie van goud vele malen hoger is. Toch is de groei van de marktkapitalisatie van bitcoin enorm, zeker als je daar de rest van de cryptomarkt meerekent.

Daarnaast is het doel en het verhaal van bitcoin door de jaren heen veranderd, net als het gebruik van goud door de millennia veranderde. Bitcoin werd aanvankelijk gelanceerd voor transactionele doeleinden, maar is nu meer een store of value geworden. Een store of value is een middel om waarde in te bewaren, net als veel investeerders goud kopen als ze nattigheid op de aandelenmarkt voelen.

Coronavirus veranderde alles

Het coronavirus heeft wellicht de acceptatie van bitcoin in een stroomversnelling gebracht, hoewel dit beter achteraf te concluderen is. De wereldeconomie wordt gegijzeld door het coronavirus, er zijn wereldwijde nationale blokkades, onderbroken supply chains, gesloten kroegen en restaurants en de globale schuldenlast groeit enorm. Koppel dit aan een te verwaarlozen rente, en het is niet gek dat veel mensen naar goud, bitcoin en andere alternatieve activa vluchten.

Vrijwel elke investeerders denkt dat zijn investering de beste is, daarom worden de verschillen tussen goud en bitcoin benadrukt. Maar eigenlijk hebben ze vooral veel overeenkomsten.

Leren van goud

Vijay Boyapati schrijft in zijn Medium post The Bullish Case for Bitcoin, dat bitcoin vooral kan leren van de geschiedenis van goud.

‘Als niet-soeverein monetair goed is het mogelijk dat bitcoin op een bepaald moment in de toekomst geld zal worden, net als goud tijdens de klassieke goudstandaard van de 19e eeuw. De acceptatie van bitcoin als globaal geld is precies de bullish case voor bitcoin.’

Waarde per eenheid moet meer zijn

Of zoals Satoshi Nakamoto in 2010 schreef over een potentiële bitcoin koers:

‘Als je je voorstelt dat bitcoin wordt gebruikt voor een fractie van de wereldhandel, er zijn maar 21 miljoen munten voor de hele wereld, dan zou de waarde per eenheid veel meer moeten zijn.’

Boyapati zegt dat bitcoin is op elke vlak superieur is aan goud, behalve de geschiedenis. ‘Naarmate de tijd verstrijkt en het Lindy-effect aanslaat, zal de gevestigde geschiedenis niet langer een concurrentievoordeel voor goud zijn. Het is dus niet onredelijk om te verwachten dat bitcoin de marktkapitalisatie van goud in het komende decennium zal benaderen en misschien zelfs overtreffen.’

Het Lindy-effect zegt dat de verwachte resterende levensduur juist toeneemt met het verstrijken van de tijd.

Leave a Reply