blog

Bitcoin in het nieuwe jaar: plus van 7% tot 36% in januari sinds 2018

By 1 januari 2022No Comments

Sommige analisten verwachten grote dingen voor bitcoin op de korte termijn zodra de institutionele verkoopdruk afneemt en nieuw kapitaal de markt instroomt. Econoom en handelaar Alex Krüger verwacht komende week het zogenaamde “eerste week van het jaar effect” voor bitcoin. Waarmee hij doelt op een prijsstijging zoals we die de afgelopen jaren ook hebben gezien in de eerste maand van het nieuwe jaar met bitcoin.

Krüger wees woensdag met een tweet al op de prestaties van bitcoin in de eerst maand van het nieuwe jaar. De afgelopen vier jaar wist bitcoin een rendement variërend van 7 tot 36 procent neer te zetten. In 2021 groeide bitcoin van 28.653 (25.214 euro) dollar naar 41.441 dollar (36.468 euro) in de eerste week van januari. Een stijging van 44,6 procent in de eerste week van het nieuwe jaar. Het zou wat zijn als we dat de komende week gaan herhalen.

Sterke instroom van fondsen verwacht

Alex Krüger is met name optimistisch over de eerste maand van het nieuwe jaar omdat hij verwacht dat veel fondsen met vers kapitaal om de hoek komen zetten. Wat in lijn lijkt te zijn met het sentiment dat Real Vision CEO Raoul Pal eerder deelde. In een interview op YouTube op maandag gaf hij aan te verwachten dat we de ergste verkoopgolf nu achter de rug hebben en dat januari een sterke start krijgt omdat nieuw institutioneel staat te trappelen om de markt te betreden.

Het hoofd investeringen van ExoAlpha, David Lifchitz, is ervan overtuigd dat institutionele partijen op dit moment nog steeds verkopen om hun verliezen vast te leggen voor de belasting. Het is mogelijk dat de eerste week van januari vervolgens gebruikt wordt om weer in te kopen.

Nigel Green van deVere Group gelooft dat december de slechtste maand voor bitcoin is geweest sinds mei 2021 voor de retail beleggers. “Mensen die in paniek hebben verkocht hebben praktisch gezien hun bitcoin weggegeven aan rijke kopers,” aldus Green. Voor de lange termijn is Green bullish over bitcoin en ziet hij het als een ideale manier om je als belegger te beschermen tegen wereldwijde inflatie.

Niet iedereen is bullish voor 2022

Carol Alexander, professor of finance bij de Universiteit van Sussex, liet tegenover CNBC weten dat zij niet zoveel vertrouwen heeft in bitcoin voor 2022. De koers zou volgens haar zelfs terug kunnen zakken tot 10.000 dollar per bitcoin (8.800 euro). Ze is een scepticus die geen fundamentele waarde in bitcoin ziet en denkt dat we de piek van deze cyclus al hebben gezien. Niet iedereen is dus bullish over bitcoin voor het komende jaar.

Todd Lowenstein van Union Bank is ook niet bullish over bitcoin, maar heeft daar andere redenen voor. Volgens de hoofd equity strateeg van de bank waren de omstandigheden het afgelopen jaar, vanwege de pandemie, optimaal voor financiële assets als bitcoin. Nu centrale banken wereldwijd hebben aangekondigd een wat gematigder monetair beleid te voeren, kan die gunstige situatie weleens ten einde komen.

Uiteindelijk is er natuurlijk niemand die het zeker weet en moet je altijd voor jezelf bepalen waar je vertrouwen in hebt. Je kunt voor ieder standpunt wel een goed onderbouwde mening vinden. Als we echter op de prestaties van bitcoin van de afgelopen bijna 13 jaar mogen afgaan, dan ziet het er allemaal niet zo slecht uit voor de grootste digitale munt op de markt voor cryptocurrency’s. Januari belooft hoe dan ook een spannende maand te worden voor bitcoin.

Leave a Reply