blog

Bitcoin hash rate op recordhoogte, netwerk veiliger dan ooit

By 8 september 2020No Comments

Volgens data van cryptocurrency analysebureau Glassnode heeft de bitcoin hash rate opnieuw een record bereikt. Vandaag werd kort een waarde van 140 exashashes per seconde (EH/s) bereikt. Het gaat snel, want vorige maand werd nog een waarde van 129 EH/s bereikt. Maar wat betekent dit voor bitcoin?

Over de hash rate

Om dit te begrijpen is het eerst goed om te weten wat hash rate eigenlijk is. Dit cijfer geeft de totale rekenkracht op het bitcoin netwerk aan. Bitcoin transacties worden verwerkt in transactieblokken door deelnemers op het netwerk die we miners noemen. Zij leveren daarvoor computerkracht aan. Hoe meer computerkracht zij leveren, hoe hoger de totale hash rate is. Miners ontvangen voor hun werkzaamheden een vaste beloning in bitcoin, plus alle transactiekosten van de transacties die zij verwerken.

Wat is de invloed op de prijs?

Volgens sommigen is een hogere hash rate positief voor de koers. De gedachte daarachter is dat een hogere hash rate staat voor meer vertrouwen op de markt. Wanneer de prijs stijgt, zullen miners minder snel hun bitcoin verkopen om bijvoorbeeld energiekosten te dekken. HIerdoor daalt de verkoopdruk, en zal de bitcoin koers alleen maar verder stijgen.

Of dat ook zo werkt is moeilijk hard te maken. Op deze grafiek van Bitinfocharts zie je dat de koers hard kan stijgen en dalen, ongeacht wat de hash rate doet. Toch zijn er wel indicatoren die de invloed van de hash rate op de prijs beschrijven.

Zo blijkt de hash ribbon van fondsenbeheerder Charles Edwards al meerder malen effectief te zijn. Hij stelt dat je bitcoin moet kopen nadat veel miners zijn gestopt met minen. Dat moment geeft vaak een lokale bodem aan. Hoe dat werkt, lees je hier. 

Wat is de invloed op de veiligheid?

Hoe dan ook, de hash rate geeft je wel een goed beeld over de veiligheid van het bitcoin netwerk. Om het netwerk te manipuleren heb je namelijk minimaal 51 procent van alle rekenkracht nodig. Hoe hoger deze totale rekenkracht is, hoe moeilijker het wordt voor een individu of een organisatie om de bitcoin blockchain aan te vallen. Je kan dus wel zeggen dat bitcoin nu veiliger dan ooit is.

Leave a Reply