Voordat bitcoin ook maar volwassen kon worden, en de crypto-industrie gestalte zou geven, had BTC een stille dood kunnen sterven. Op 15 augustus 2010 genereerde een hacker 184 miljard bitcoins uit het niets, dit incident staat inmiddels bekend als het Value Overflow Incident. Tijd voor een geschiedenisles!
Destijds was Satoshi Nakamoto (pseudonieme bedenker van Bitcoin) nog actief en hij/zij heeft snel een hard fork doorgevoerd op de blockchain om de 184 miljard bitcoins te verwijderen. Lukte dat niet? Dan was de kans groot dat bitcoin zoals we het nu kennen, wellicht niet eens had bestaan.
Hacker vond maas in wet
Maar wat is er nu gebeurd? Een code die werd gebruikt voor het controleren van Bitcoin-transacties werkte niet. Het resultaat was dat de eindoutput zo groot was dat deze bij optelling overliep. Dus in plaats van dat het systeem bijvoorbeeld 98, 99, 100, 101 optelde, brak het bij 99 en ging naar nul (of -100) in plaats van 100. In lekentaal vond iemand een manier om de code te overspoelen en een belachelijk grote hoeveelheid bitcoins te maken.
Het hele idee achter de schaarste van bitcoin is dat er nooit meer bitcoins zouden zijn dan het vaste maximale aanbod van 21 miljoen zou. De hacker maakte echter gebruik van een maas in de wet om 8784 keer meer bitcoins te creëren dan wat er ooit had mogen bestaan. En dat lukte de hacker in één transactie.
Bitcoin gered door snelle reactie
Als deze hack niet was verholpen, zou bitcoin waarschijnlijk toen en daar zijn gestorven, wat zou betekenen dat de hele crypto-ruimte zoals we die kennen niet zou bestaan. Geen Dogecoin, geen CBDC’s en geen NFT’s van honderd miljoen dollar. De koers van bitcoin zou onmiddellijk tot nul zijn gedaald zodra gebruikers realiseerden dat naar believen nieuwe munten konden worden gemaakt. Op dat moment zou bitcoin meteen al het vertrouwen en zijn reputatie hebben verloren.
Gelukkig werd het incident op tijd gemeld op Bitcointalk, het bitcoin forum. Satoshi Nakamoto las het bericht en maakte binnen drie uur na vermelding van het incident een fix. Dit deed hij of zij niet alleen, Gavin Andressen hielp om samen tot een snelle oplossing te komen.
Hoe? Binnen 5 uur na het incident bracht Satoshi versie 0.3.1 van bitcoin uit, die het toekomstige drukken van nieuwe bitcoins via deze maas verhinderde en de blockchain terugspoelde om de gehackte 184.467 miljard bitcoins te wissen. Vervolgens is het zaak om de miners zo ver te krijgen om de nieuwe cliënt te downloaden en te gebruiken.
Welke versie wint bitcoin?
Dit was trouwens een hard fork, waardoor er twee verschillende versies van Bitcoin ontstonden vlak nadat versie 0.3.1 werd uitgebracht. Satoshi hield de concurrerende blockchains nauwlettend in de gaten en drong er bij miners op aan om de slechte keten niet te minen, omdat het hierdoor langer zou duren voordat de goede keten de dominante keten zou worden.
Slechts 19 uur nadat die neppe bitcoins het levenslicht zagen, werd de goede keten van Satoshi de dominante keten. De slechte keten bestond nog steeds en zorgde voor onrust bij sommige gebruikers tot minstens de volgende dag. Maar toen was het ook klaar en werd de goede keten gebruikt, waardoor de wereld nu kan genieten van de bitcoin waar we allemaal van houden.