blog

Bitcoin Futures ETF lancering succesvol met handelsvolume van 1 miljard dollar

By 20 oktober 2021No Comments

Gisteren was de eerste handelsdag van ProShares Bitcoin Strategy Fund (BITO), en die was direct een groot succes. Op de openingsdag van ’s werelds eerste Bitcoin ETF een handelsvolume genoteerd van maar liefst 1 miljard dollar.

Geweldige openingsdag

Om de openingsdag van ProShares in perspectief te plaatsen, dit is één van de meest succesvolle lanceringen van een ETF ooit. ProShares moet alleen Blackrock’s US Carbon Transition Readiness ETF voor zich dulden. Deze ETF van Blackrock haalde op zijn eerste dag een handelsvolume van 1,16 miljard dollar.

Terug naar de Bitcoin ETF van ProShares. Op dinsdag 19 oktober werd deze ETF onder de ticker BITO gelanceerd op de New York Stock Exchange (NYSE) met een openingskoers van 40,88 dollar.

Volgens gegevens van TradingView sloot BITO de dag af op 41,94 dollar met een handelsvolume van iets meer dan 1 miljard dollar.

Eric Balchunas is ETF analist bij Bloomberg, hij houdt de ETF van ProShares nauwlettend in de gaten. Volgens Balchunas was deze ETF aantoonbaar de grootste in “natuurlijk” volume.

Half miljard instroom

Het handelsvolume kwam dus neer op meer dan 1 miljard dollar, maar de netto-instroom is ook vermeldenswaardig. Al op de eerste dag stroomde er 570 miljoen dollar in de ETF van ProShares.

Volgens data van FactSet zijn ETF’s gebaseerd op goud en zilver het populairste in het eerste jaar van lancering. Deze ETF’s haalden respectievelijk een instroom van 3 miljard dollar en 1,7 miljard dollar in het eerste handelsjaar.

Komen er meer Bitcoin Futures ETF’s op de markt en worden deze net zo populair als die van ProShares, dan komt bitcoin straks wellicht ook in dit rijtje hieronder terecht.

De lat ligt hoog

Juist omdat de ETF van ProShares een succes is, kan dat volgens Balchunas ook een valkuil zijn voor andere Bitcoin Futures ETF die in de wachtrij van de SEC staan:

“Dit maakt het leven veel moeilijker voor de volgende ETF’s. Tijd is van essentieel belang. Elke dag telt, want als een ETF eenmaal bekend staat als ‘de ene’ en bergen aan liquiditeit heeft, is het vrijwel onmogelijk om daarvan marktaandeel af te snoepen.”

SEC geeft vooralsnog voorkeur aan futures ETF’s

Na de ETF-lancering van ProShares op dinsdag, gaf Gary Gensler van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) uitleg. Hij gaf aan waarom hij en de SEC de voorkeur geeft aan futures ETF’s, in plaats van ETF’s die de spotprijs van bitcoin volgt:

“BTC futures zijn de afgelopen vier jaar overzien door het zusteragentschap van de SEC, The Commodities Futures Trading Commission. Deze staan de afgelopen vier jaar dus onder toezicht van de federale regelgeveren, en het is ook verpakt in de jurisdictie van de SEC via de Investment Company Act van 1940.”

Valkyrie is de volgende

ProShares hoeft niet lang alleen te zijn, de Bitcoin Futures ETF van Valkyrie wordt deze week nog gelanceerd. De afkorting van deze ETF is BTFD, wat staat voor Buy The F–ing Dip.

Wat is een ETF?

Een ETF is een afkorting voor Exchange-traded fund, ook wel een indextracker genoemd. Dit is een fonds die de waarde van het onderliggende product zo nauwkeurig mogelijk volgt. Dit kan op verschillende manieren, een fonds kan bijvoorbeeld de bitcoin koers van de reguliere markt volgen, dit wordt spot genoemd. In het geval van BITO  wordt de spotprijs niet aangehouden, maar is de ETF gebaseerd op futures.

Leave a Reply