De Amerikaanse senator Elizabeth Warren is bezig met een kruistocht tegen cryptocurrency. Ze zet zich in voor het beteugelen van de industrie en wil meer regelgeving, dat zet ze nu verbaal kracht bij door de cryptomarkt het nieuwe schaduwbankieren te noemen.
Kan DeFi banken inhalen?
Een recent artikel van de New York Times schrijft over opschudding in Washington, nu cryptocurrency en de bancaire sector steeds meer in elkaar over gaan. Het gaat dan vooral om regulering rondom cryptopartijen waar je coins aan kan uitlenen, coins kan lenen en een onderpand in crypto kan storten om bijvoorbeeld dollars te lenen.
In het artikel wordt bijvoorbeeld geschreven over BlockFi, een bedrijf dat voor velen in de cryptowereld vast wel een belletje doet rinkelen. Het bedrijf heeft een flinke groei doorgemaakt in zijn gebruikersbestand en het aantal activa dat wordt aangehouden. Doordat alle trends bij cryptobedrijven opwaarts zijn, kunnen zij een bedreiging vormen voor traditionele kredietverstrekkers en gecentraliseerde financiële instellingen.
Cryptocurrency is het nieuwe schaduwbankieren
Maar regelgevers maken zich zorgen over het gemak waarmee deze diensten toegankelijk zijn. Kredietcontroles zijn niet gebruikelijk, wat een zorg is volgens het artikel. Elizabeth Warren, tot vorig jaar nog presidentskandidaat voor de Democraten, ziet de opkomst van DeFi en zijn veelzijdige platforms als een gevaar. Dit heeft haar ertoe geleid om cryptocurrency schaduwbankieren te noemen:
‘Crypto is de nieuwe schaduwbank. Het biedt veel van dezelfde diensten, maar zonder de consumentenbescherming of financiële stabiliteit die het traditionele systeem ondersteunen. Het is alsof je stro goud maakt.’
Wij weten wat goed voor je is
Consumentenbescherming zul je vaker horen van politici. Zij weten immers wat goed voor jou is en willen jou beschermen omdat je niet in staat bent om goede beslissingen te nemen. Verschillende Amerikaanse hooggeplaatsten waaronder Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, hebben zich hier al over uitgesproken.
Gensler is goed geïnformeerd over de markt en de technologie, getuige een cursus over blockchain en cryptocurrency die hij gaf op MIT. Het Massachusetts Institute of Technology, kortweg MIT, is een van de meest prestigieuze technische universiteiten ter wereld. Het instituut is gevestigd in Cambridge en heeft zo’n 10.000 studenten.
Rechtszaken en ETF
Hij weet waar hij het overheeft, maar kiest er toch voor om meer regels door te voeren in naam van de consument. Gensler zegt dat er harder opgetreden moeten worden door handhaving om consumenten te beschermen. Hoewel hij gelooft dat er potentieel in de technologie zit, noemt hij de markt vooralsnog niet helemaal veilig. Op dit moment is de SEC ook verwikkeld in een rechtszaak met Ripple. Daarnaast heeft de SEC de bevoegdheid over het al dan niet goedkeuren van ETF’s. Er zijn veel bitcoin ETF’s ingediend ter goedkeuring, maar er is er nog geen één goedgekeurd in de VS.