blog

Bitcoin en cryptocurrency ontzettend populair in Turkije, vergeleken met omringende landen

By 20 september 2020No Comments

Chainalysis heeft een rapport uitgebracht waarin ze de wereld van cryptocurrency in kaart brengen. Letterlijk. In het rapport vergelijken ze verschillende regio’s met elkaar om er achter te komen hoe populair cryptocurrency is. Turkije is een opvallende case, geen enkel ander land uit het Midden-Oosten gebruikt zoveel crypto als Turkije.

29 van 154

Turkije staat op de 29e plaats van de 154 landen op de Chainalysis Global Crypto Adoption Index,- en nummer één in het Midden-Oosten. Dat staat in het 2020 Geography of Cryptocurrency Report (PDF) dat deze week is gepubliceerd.

Het land loopt al lange tijd voorop in  de acceptatie van cryptocurrency, en de economische onzekerheid in Turkije speelt een rol bij de stijgende populariteit, concludeert Chainalysis. In het rapport staat: ‘De Turkse lira is de afgelopen jaren extreem volatiel geweest, wat sommigen ertoe heeft aangezet om een ​​deel van hun spaargeld te verschuiven naar cryptocurrency.’

Veel activiteit uit Turkije

Momenteel zijn er geen regels voor cryptocurrency in Turkije, maar de Capital Markets Board (CMB) van het land is bezig met het ontwikkelen van een reglementair raamwerk. Het rapport laat zien dat de meeste transacties uit het Midden-Oosten op de grote beurzen Binance, Huobi en Bitfinex afkomstig zijn van Turkse gebruikers.

Dit komt misschien niet als een verrassing, maar het handelspaar lira/BTC wordt nergens anders meer gebruikt dan op de Turkse beurs BTCTurk. Chainalysis verwacht dat de meeste gebruikers bitcoin kopen op BTCTurk, om deze vervolgens naar  andere, grotere platforms zoals Binance te sturen. Hier is meer liquiditeit en meer handelsvolume dan op lokale beurzen.

Het rapport toonde ook aan dat de reeds bestaande acceptatie van mobiele fintech- en betalingsplatforms in Turkije hoger is dan elders in de regio en dat een inkomend regelgevingskader waarschijnlijk zou leiden tot een hogere acceptatie van cryptovaluta.

Zwakke economie en lira

Zelfs voordat Covid-19 de Turkse economie hard trof, had het land het moeilijk. De economie gleed eind 2018 in een recessie. Buitenlandse schulden en werkloosheid zijn al lang hoog.

De lira is ook erg zwak. Dit jaar bereikte het record dieptepunten, met een daling van 20%, waarmee het volgens Reuters de op twee na zwakste valuta ter wereld is in 2020. Hieronder zie je de koers van de Turkse lira uitgedrukt in eurowaarde.

Leave a Reply