De bedreiging die cryptocurrency’s zoals bitcoin vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit komt dichter bij, zei een topfunctionaris van de Bank of England. Hij wil dat er wetten en regels komen om de sector in bedwang te houden.
Volatiliteit kan overslaan
Sir Jon Cunliffe, verantwoordelijk voor financiële stabiliteit bij de Engelse centrale bank, zei dat cryptoactiva spoedig het punt zouden kunnen bereiken waarop hun volatiliteit zou kunnen overslaan naar traditionele markten.
Cunliffe was vandaag te gast bij BBC Today, een programma op BBC Radio 4. Hij zei: ‘Mijn oordeel is dat ze op dit moment geen risico voor financiële stabiliteit vormen, maar ze groeien erg snel en ze raken meer geïntegreerd in wat ik het traditionele financiële systeem zou kunnen noemen.’
‘Dus het punt waarop ze een risico vormen komt steeds dichterbij. Ik denk dat regelgevers en wetgevers daar heel goed over moeten nadenken.’
Nederland loopt voor/achter
Daar weten we in Nederland alles van. Wopke Hoekstra doet ontzettend zijn best om het braafste jongetje van Europa te zijn en heeft ervoor gezorgd dat alle cryptobedrijven zich moeten registreren bij De Nederlandsche Bank. Deze registratie heeft ervoor gezorgd dat gebruikers van platformen zich moeten identificeren en dat crypto-bedrijven er alles aan moeten doen om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.
Dit zijn in principe nobele ontwikkelingen, maar ze hebben er ook voor gezorgd dat veel bedrijven er mee moesten stoppen omdat de kosten voor toezicht te hoog zijn. Overigens gaat het Hoekstra voor zo ver bekend niet om de eventuele impact op de financiële stabiliteit.
Te weinig toezicht op techbedrijven
Cunliffe zei dat digitale valuta’s die worden beheerd door bedrijven zoals Meta, voorheen bekend als Facebook, op dit moment ver verder verwijderd zijn van wettelijk toezicht.
‘Er zijn voorstellen voor nieuwe spelers die geen banken zijn, waaronder enkele van de grote tech-platforms en sommige van de sociale-mediaplatforms, om hun eigen geld uit te geven. Maar ik denk dat die voorstellen nog niet op grote schaal bestaan, dus ik denk niet dat we hier achterop lopen,’
Britcoin laat op zich wachten
De timing van zijn uitspraken is bijzonder. De Britse centrale bank raadpleegt op dit moment een groot aantal experts, stadsbestuurders en technologiebedrijven over de ontwikkeling van een digitale Britse pond.
Het Britse voorstel voor een zogenaamde Britcoin zou een digitaal pond sterling creëren, dat naast contant geld en bankdeposito’s kan worden gebruikt voor dagelijkse uitgaven door huishoudens en bedrijven.
Stablecoins zijn veilig
Cunliffe zei dat de dreiging van een digitale valuta heel anders was dan die van cryptocurrency’s, omdat stablecoins zoals een CBDC volledig gereguleerd en aan het pond gebonden zouden zijn om volatiliteit te voorkomen.
‘De reden waarom we zouden kunnen overwegen, waarom we actief onderzoek verrichten naar een digitale pond, is dat de manier waarop we leven en de manier waarop we transacties uitvoeren voortdurend verandert.’
‘De vraag is of het grote publiek, bedrijven en huishoudens, echt de mogelijkheid zou moeten hebben om in hun dagelijks leven de veiligste vorm van geld te gebruiken en vast te houden, namelijk Bank of England-geld. Dat is de vraag die we het komende jaar zullen onderzoeken in deze taskforce tussen de Schatkist en de Bank of England.’