blog

Bitcoin en altcoins diep in het rood, centrale banken kunnen beurzen niet meer helpen

By 12 maart 2020No Comments

Te midden van de wereldwijde onrust door het coronavirus is de bitcoin koers vannacht met 7,6 procent gedaald. Daarmee staat de koers weer op hetzelfde punt als begin januari.

Maar eigenlijk kwam bitcoin er nog redelijk goed van af, sommige altcoins zijn nog veel meer in waarde gezakt. Wat is de schade? Een rondje langs de velden.

Ethereum daalt met 14,2 procent

De grafiek van Ethereum lijkt verdacht veel op die van bitcoin. Ook Ethereum begon vannacht om twaalf uur aan een duikvlucht. In nog geen negen uur tijd zakte de koers naar 151 euro. Ter vergelijking, nog geen maand geleden was Ethereum nog 266 euro.

Litecoin levert flink in

Litecoin ontkomt er ook niet aan. De koers zakt met ruim 14 procent sinds vannacht, en litecoin is nu minder dan 40 euro waard. Vergeleken met de top van 13 februari heeft de cryptomunt nu meer dan de helft in waarde ingeleverd.

Maatregelen centrale banken zijn een druppel op de gloeiende plaat

Niet alleen de cryptomarkt doet het slecht, alle markten laten rode cijfers zien. Gisteren verloor de Dow Jones Index bijna zes procent aan waarde en zelfs goud daalde met ruim 2 procent. De AEX opent vandaag met een verlies van ruim 6 procent. Dat de financiële markten sputteren, is een understatement, de koersen zijn sinds eind februari al aan het dalen.

Centrale Banken wereldwijd maken tevergeefs gekke sprongen om verliezen te beperken. De Amerikaanse Federal Reserve en de Bank of England verlaagden bijvoorbeeld de rente met 50 basispunten om lenen aantrekkelijker te maken. En de FED blijft miljarden in de repomarkt pompen. Dat houdt in dat banken kortlopend geld kunnen lenen bij de Centrale Bank om het tekort op de balans aan te vullen. Alles lijkt een druppel op de gloeiende plaat, de markt lijkt voorlopig niet te reageren.

Dit is de eerste grote test voor bitcoin en andere cryptocurrency’s om zich te bewijzen in tijden van wereldwijde onrust. Maar we moeten ook niet vergeten dat de cryptomarkt nog jong is, een black swan event als het coronavirus kan een grote impact hebben op de koersen. Cryptocurrency heeft een klein marktaandeel in vergelijking met de aandelenmarkt en goud. Er is een relatief klein bedrag nodig om de koers flink te laten schommelen.

Lukt het bitcoin om zich te bewijzen tijdens een nieuwe economische crisis? Of moet er ook bitcoin aan geloven?

Leave a Reply