blog

Bitcoin daalt verder: is dit de bodem?

By 23 februari 2021No Comments

Dat is wel even schrikken! Vanaf het hoogtepunt van afgelopen zondag is bitcoin met ruim 13.500 dollar (11.105 euro) gezakt. Was dit de bodem? Of gaan we nog verder zakken?

Bitcoin kan een tijdje zijwaarts bewegen

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek van de bitcoin koers. Onder de grafiek zie je de MACD-indicator, deze indicator geeft het momentum van de koers weer. De blauwe lijn van deze indicator dreigt onder de oranje lijn te zakken. Dat moment noem je ook wel een bearish cross. Een bearish cross is vaak een teken dat de koers voor langere periode daalt of zijwaarts beweegt.

Bij de vorige bearish cross in januari duurde het bijna een maand voordat bitcoin de stijgende lijn weer had opgepakt. Ook nu kan het zijn dat bitcoin de komende maand wat lucht moet pakken.

Maart is een slechte maand voor bitcoin

Daar komt bij dat maart historisch gezien een slechte maand is voor bitcoin. Het gemiddelde verlies in maart vanaf 2014 is 12,8 procent. In maart 2020 daalde bitcoin met maar liefst 25 procent in waarde, die daling was toen toe te schrijven aan het begin van de coronacrisis.

Prestaties bitcoin per maand. Bron: Coin Metrics/Coindesk

Trend nog steeds positief

Maar kijken we naar de trend op langere termijn, dan bevindt bitcoin zich nog steeds in een stijgende lijn. Het is soms even schrikken, maar dalingen van 20 of 30 procent horen ook bij een bull market. Maar wat is de bodem van deze daling?

Je kijkt hieronder naar de daggrafiek. De groene lijn die onder de koers loopt is het voortschrijdend gemiddelde van de afgelopen 50 dagen. Deze lijn wordt ook wel de 50-dagen moving average genoemd. Bij een daling heeft bitcoin vaak de neiging om de groene lijn aan te raken. Op dit moment bevindt de moving average zich op 40.200 dollar (33.076 euro).

Wat verwachten we van bitcoin?

Maar raakt bitcoin de bodem op die lijn deze keer ook aan? Dat hoeft niet per se, het is zelfs mogelijk dat bitcoin de bodem al heeft aangetikt. We beschrijven twee scenario’s voor jou: bullish (positief) en bearish (negatief). Je kijkt hieronder naar de uurgrafiek van bitcoin, van 7 februari tot en met nu.

Bullish
De bodem van 10 febrauri was op de oranje lijn. Dit komt neer op een prijs van 45.000 dollar (37.033 euro). was dit de bodem? Dan kan bitcoin een nieuwe poging doen om door 52.000 dollar te breken, dat is de onderste groene lijn op de grafiek.

Lukt het bitcoin om door dit niveau te breken, dan komt 55.000 dollar (45.279 euro) in zicht. Deze prijs was gisteren nog een sterke weerstand.

Bearish
Maar wat als bitcoin onder de oranje ondersteuning zakt? In dat geval kan de rode lijn op 40.900 dollar (33.670 euro) ondersteuning bieden. Deze prijs was eind februari juist nog een sterke weerstand.

Leave a Reply