blog

Bitcoin Cash (BCH) kan voor de tweede keer opgesplitst worden, wat zijn de gevolgen?

By 2 september 2020No Comments

Bitcoin Cash maakt zich op voor een upgrade op 15 november. Maar de veranderingen aan het protocol zijn zo controversieel, dat dit misschien kan leiden tot een opsplitsing in het Bitcoin Cash-kamp. Dit is niet de eerste keer dat dit is gebeurd, in 2018 splitste het netwerk zich af in Bitcoin Cash en Bitcoin SV.

Maar wat houdt de upgrade van 2020 in? En waarom is er zoveel controverse?

Deel mining-inkomsten moeten naar ontwikkelteam gaan

De onenigheid begon toen een bitcoin cash ontwikkelteam genaamd Bitcoin ABC een voorstel voor het Bitcoin Cash protocol indiende op 18 augustus. In dat voorstel besprak Bitcoin ABC de financiering voor het ontwikkelen van de infrastructuur van Bitcoin Cash.

In het kort houdt dit voorstel in dat acht procent van de bitcoin cash mining inkomsten zouden moeten worden gedoneerd aan het Bitcoin ABC ontwikkelteam. Met andere woorden, met elk blok dat gemined wordt gaat slechts 92 procent van de beloning naar de miners, de rest wordt eigendom van het Bitcoin ABC-team.

Het voorstel zorgt voor verdeeldheid binnen de gemeenschap van bitcoin cash. Of zoals voorman Roger Ver zegt: “Een deel van de bitcoin cash-beloning omleiden naar één enkel ontwikkelingsteam is de droom van een centrale planner in Sovjetstijl die uitkomt. Stop daar alsjeblieft mee.”

Roger Ver’s mening is bijzonder, aangezien hij eerder wel een voorstander was van een verplichte ‘belasting’ aan Bitcoin Cash-ontwikkelaars. Hoewel, het duurde niet lang voordat Ver zijn steun introk voor een dergelijk systeem.

Wat staat Bitcoin Cash te wachten?

Het duurt nog even voordat de upgrade van 15 november in gaat. Tot die tijd hebben beide partijen de tijd om het met elkaar eens te worden. Gebeurt dat niet? Dan is er een kans dat er opnieuw een nieuwe coin komt. Mocht dat gebeuren, dan is dat slecht nieuws voor beide partijen.

Dit zorgt bijvoorbeeld voor verwarring: Welke coin is de echte bitcoin cash? Welke crypto moet worden gelist op welke exchange? Als er geen draagvlak is, dan is de kans dat een van beide coins het moet afleggen. Vorig jaar bijvoorbeeld haalden verschillende cryptobeurzen bitcoin sv, een afsplitsing van bitcoin cash, van hun exchange.

Daar komt bij dat de rekenkracht van miners moet worden verdeeld tussen de twee munten. Dat maakt het netwerk van beide munten minder veilig. Miners hebben namelijk de taak om transacties te verwerken op de blockchain, maar dragen ook bij aan de veiligheid van een cryptomunt.

Is de totale rekenkracht van een netwerk lager? Dan is het goedkoper en eenvoudiger om een blockchain aan te vallen. Op deze website zie je dat het nu theoretisch minder dan tienduizend dollar kost om het huidige bitcoin cash netwerk voor één uur plat te leggen. Bij een nieuwe splitsing kost het minder geld om één van beide coins aan te vallen.

Leave a Reply