blog

Bitcoin breekt uit: volgende week 8.200 dollar?

By 7 april 2020No Comments

Niet alleen de bomen, maar ook de koersen van cryptocurrency’s kleuren groen! Gisteren steeg de bitcoinkoers met 8,5 procent. En vanmorgen werd zelfs even bijna 7.500 dollar (6.900 euro) aangetikt. Kan bitcoin deze stijgende lijn vasthouden? We kijken in deze analyse niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar de langere termijn.

Koers uit trendlijn gebroken

Je kijkt naar de koers van februari tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt vier uur voor.

Bitcoin is uit een dalende trendlijn gebroken, en dat is positief! Deze trendlijn was van februari tot en met vandaag nog een sterke weerstand, en nu lijkt het erop dat de prijs definitief uit is gebroken.

In de cirkel zie je dezelfde beweging, maar dan verder ingezoomd op de grafiek. Je ziet dat de koers nog een keer de lijn aanraakt voordat het zijn weg verder omhoog vindt. Dat noemen we het testen van de trendlijn. Er is nu een goede kans dat de dalende trend voorbij is.

Tweemaal is scheepsrecht

Misschien ken je deze grafiek nog wel van eerdere analyses die wij geschreven hebben. Ook op langere termijn is de koers uitgebroken. In de tweede helft van 2019 bewoog de waarde zich tussen twee dalende trendlijnen.

Opvallend genoeg werden deze trendlijnen in maart weer relevant. De prijs raakte nog een keer de onderste trendlijn aan, en vond daarna weerstand bij de bovenste trendlijn. Nu is de koers voor de tweede keer dit jaar uitgebroken.

De bitcoin block halving komt eraan

We zoomen nog verder uit op de grafiek, je kijkt nu naar de koers van eind 2017 tot en met nu. Elke candle op de grafiek stelt nu een week voor in plaats van vier uur. 

Hoewel de prijs van bitcoin in maart flink is gezakt, is de stijgende trend nog steeds intact. Vanaf de week van 16 maart is de koers met 40 procent gestegen. Een mooie prestatie in nog geen maand tijd!

Naast het wereldwijde nieuws en technische analyse is er nog een factor die de bitcoinkoers kan beinvloeden, en dat is het afnemende aanbod van nieuwe bitcoins. Over ongeveer een maand vindt de bitcoin block halving plaats, op dat moment wordt de instroom van nieuwe bitcoins gehalveerd. Op de grafiek geven we deze gebeurtenis aan met de groene balk, zoals je ziet duurt het niet lang meer voordat het zo ver is.

Waarom is de bitcoin block halving zo belangrijk? Als de instroom van nieuwe bitcoins wordt gehalveerd en de vraag blijft hetzelfde, dan heeft dat een positief effect op de prijs. In het filmpje hieronder leggen we je uit hoe dit werkt:

Sentiment op de markt nog steeds negatief, juist kans om in te stappen?

Het is eigenlijk wel apart, hoewel de koers al vier weken op rij stijgt is het sentiment op de markt nog steeds negatief. Dat zien we aan de Fear & Greed index van Alternative.me. Deze indicator is een indexcijfer tussen de 0 (extreme angst) en de 100 (extreme hebzucht).

Het idee achter de indicator is dat extreme angst vaak juist een goed moment is om te kopen. De meeste investeerders zijn dan te bang geworden om in te stappen. Als je tegen de meerderheid in wil bewegen juist een perfect moment om wél te kopen. Of zoals succesvol investeerder Warren Buffet ooit zei: ‘Be fearful when others are greedy, and greedy when others are feerful.’

Dat is natuurlijk geen koopadvies, bepaal aan de hand van je eigen onderzoek jouw perfecte koopmoment. Er is niemand die je kan vertellen wanneer de top of de bodem is geraakt.

Wat gaat de koers van bitcoin doen?

Gisteren schoot de koers in één dag met 500 dollar omhoog, maar nu lijkt de motor wat te haperen. Wat kunnen we de komende dagen verwachten van de koers? We schetsen twee scnario’s: positief (bullish) en negatief (bearish).

Bullish
Blijft bitcoin stijgen, dan komt 8.200 dollar (7.545 euro) in beeld. Dit was begin dit jaar de laatste weerstand op weg naar de top van 10.500 dollar (9.600 euro).

Bearish
Maar wat als de koers daalt? Dan kan bitcoin 6.800 dollar (6.250 euro) opnieuw opzoeken. Dit was in november vorig jaar een sterke ondersteuning en afgelopen maand juist een belangrijke weerstand.

Leave a Reply