blog

Bitcoin blok 666.666 bevat een boodschap van Bijbelse proporties

By 19 januari 2021No Comments

Het 666.666e blok van Bitcoin werd op 19 januari om 00:28 uur gemined door miningpool BTC.com. Diegene die het duivelse blok gevonden heeft, liet een huiveringwekkende boodschap uit de Bijbel achter:

Laat u niet overwinnen door kwaad, maar overwin kwaad met goed – Romeinen 12:21.

De regel komt uit de brief aan de Romeinen, het zesde boek in het Nieuwe Testament. Het was ingebed in het OP_RETURN-script waarmee tot 80 bytes aan gegevens kunnen worden opgeslagen. De outputadressen bevatten met name ook de woorden “God” en “Bijbel”. Bekijk het blok hier.

Mocht je meer willen leren over hoe elk blok van de bitcoin blockchain is opgebouwd, lees dan het kennisbankartikel: Hoe is een blok uit de blockchain opgebouwd?

Beroemde geheime berichten op Bitcoin blockchain

Berichten worden meestal op de blockchain achtergelaten binnen een coinbase-transactie, de eerste transactie die in elk blok plaatsvindt. Men kan tot 100 bytes aan willekeurige gegevens coderen.

Het genesisblok, het allereerste blok dat op 3 januari 2009 werd gemined, bevat de iconische kop van The Times over reddingsoperaties van banken. Dit bericht is gecodeerd door niemand minder dan Satoshi Nakamoto zelf:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks.

Nog steeds relevant

De wereld lijkt niet te hebben geleerd van de boodschap van Satoshi. Vorig jaar waren er ook weer buitensporige overheidsuitgaven en als Joe Biden eenmaal president is, dan gaat de geldprinter nog meer overuren draaien.

Vorig jaar werd in blok 629.999, de laatste met een beloning van 12,5 bitcoin, ook een boodschap verstopt. Heel treffend, want dit is het laatste blok voor de halving, waardoor de inflatie van bitcoin omlaag gaat.  In het bericht wordt ook verwezen naar een krantenkop:

NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008.

Het 659.678ste blok van Bitcoin vereeuwigde ook een kop van Reuters. Dit artikel ging over dat bitcoin een nieuw record bereikte tegen de achtergrond van de kelderende Amerikaanse dollar.

Reuters 01/Dec/2020 Dollar plummets on U.S. stimulus hopes; Bitcoin hits all-time peak.

Leave a Reply