blogExchanges

Bitcoin beurs Coinbase krijgt waardering van 77 miljard dollar voor beursgang

By 18 februari 2021No Comments

De waarde van de Amerikaanse cryptobeurs Coinbase wordt geschat op 77 miljard dollar. Dit bedrag is gebaseerd op de aandelen die Coinbase nu al privaat verhandeld op de secundaire markt van Nasdaq. Volgens anonieme bronnen kost een los aandeel nu 303 dollar.

Klopt dit cijfer? Dan is de marktwaarde van Coinbase in één klap hoger dan de totale marktwaarde van Intercontinental Exchange Inc., de eigenaar van de New York Stock Exchange.

Aandelen Coinbase groeien hard

Coinbase maakt zich op voor een beursgang op de Nasdaq. Eerder schreven wij dat dit gebeurt door middel van een direct listing. Bestaande aandelen worden in handel gebracht en Coinbase mag daarvan zelf de prijs bepalen.

De geruchten gingen toen dat de eerste aandelen voor 200 dollar per stuk over de toonbank gingen. Dit is nu de derde week dat Coinbase-aandelen privaat kunnen worden verhandeld.

De anonieme bron vertelt in een interview met Coindesk hoe hard de aandelen in waarde stijgen:

“De eerste week kostte een aandeel nog 200 dollar. De tweede week steeg de waarde naar 301 dollar, en nu kost een aandeel 303 dollar. Je kan nu een soort price discovery zien.”

Met price discovery wordt bedoeld dat de prijs door middel van vraag en aanbod ‘ontdekt’ wordt. Blijkbaar is er veel vraag naar de aandelen van Coinbase, waardoor de prijs stijgt.

Gegevens niet openbaar in te zien

Het is niet na te gaan of de anonieme bron gelijk heeft. Coinbase maakt namelijk gebruik van een anoniem orderboek. De aandelen worden verkocht aan huidige en oud-werknemers van Coinbase, maar ook aan Coinbase-investeerders.

Wanneer de aandelen voor het grote publiek beschikbaar zijn, zullen er naar verluidt 254 miljoen aandelen worden verhandeld.

Toch al  (soort van) verkrijgbaar

Op cryptocurrency derivatenbeurs FTX is het wel al mogelijk om te speculeren op de prijs van de aandelen van Coinbase. Dat gaat door middel van pre-IPO futures contracten.

Een hele rits aan technische termen! Met IPO wordt initial public offering bedoeld, een eerste beursgang. En met een futures contract kan je speculeren op de prijs van een activum, zonder deze zelf te bezitten.

Bij FTX kan je crypto’s omzetten in CBSE-tokens. Na de beursgang van Coinbase volgen de tokens de waarde van de Coinbase-aandelen. Je beheert dan dus niet direct Coinbase-aandelen, maar een token-versie van de aandelen.

Investeerders op FTX hebben vertrouwen in Coinbase, daar kost een aandeel maar liefst 385 dollar.

Leave a Reply